Príbehy zo slovenských trhov

Príbehy zo slovenských trhov

Tento týždeň budeme nakupovať na trhoch a trhoviskách či v tržnici.  Vyhľadáme ich pre kvalitný tovar, neopakovateľnú  atmosféru a priateľské vzťahy, ktoré pri pravidelných nákupoch medzi kupujúcimi a predávajúcimi vznikajú. Aká je história slovenských trhov, opýtala sa Viera Horáková etnologičky Kataríny Nádaskej.  

Príbehy zo slovenských trhov 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kedysi ľudia nakupovali na trhoch, trhoviskách,  či jarmokoch. Až na začiatku 20. storočia sa stali stredobodom mestského života obchodné domy. Koľko ľudí, toľko chutí, zvykneme hovorievať. Niekto dáva prednosť predajní potravín, či predajni ovocia a zeleniny, ale stále je dosť tých, ktorí vyhľadávajú, ako sa hovorí predaj z dvora. Trhovisko na Miletičovej ulici v Bratislave navštívila Viera Horáková.

Príbehy zo slovenských trhov 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes vás Viera Horáková zavedie na trhovisko na Žilinskej ulici v Bratislave. Už niekoľko desiatok rokov  je neodmysliteľnou súčasťou života  ľudí z blízkeho okolia.  Pestovatelia a predajcovia z Bratislavy a blízkeho okolia  tam ponúkajú  sezónnu zeleninu,  ovocie, med, domáce  kurence  klobásky , slaninu  ale aj  kvety, ktoré sami dopestujú. Trhovisko prechádza rekonštrukciou a pomaly získava nový šat. 

Príbehy zo slovenských trhov 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa zastavíme v petržalskej tržnici. Vznikla na základe dlhodobého prieskumu medzi obyvateľmi tejto mestskej časti. Prvé reakcie predávajúcich  boli dôkazom toho, že sa snaží reagovať na ich požiadavky. Otvorili ju začiatkom apríla minulého roku. S Katarínou Leškovou, ktorá tržnicu zastupuje sa zhovárala Viera Horáková.

Príbehy zo slovenských trhov 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Predaj, ako sa hovorí, pod strechou má svoje výhody, ktoré si užívajú tak predávajúci, ako aj kupujúci. Okrem domácich predajcov, ktorí ponúkajú predaj z dvora, so môžete nakúpiť aj v ostatných obchodoch, ktoré sú súčasťou tržnice. Dúfame, že zákazníci si ju obľúbia a s tovarom i kvalitou služieb budú spokojní.

Po  celý tento týždeň sme nakupovali na trhoch a trhoviskách. Ochutnali sme domácu klobásku, kapustu i jabĺčka. Takýto spôsob nákupu má svoje čaro, ktoré sa rokmi nemení. Povedala Viere Horákovej etnologička Katarína Nádaská.

Príbehy zo slovenských trhov 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A tu sa náš príbeh trhoviska končí. Od pondelka sa už budeme venovať secesii v Piešťanoch.


Autorka: Viera Horáková; Ilustr. foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame