Škola a naši predkovia

Škola a naši predkovia

Dnes sa na Slovensku otvorili brány škôl pre približne 660 tisíc žiakov základných a stredných škôl. Žiaci prichádzajú do priestranných budov s veľkými oknami, obkolesenými školskými dvormi s ihriskami, sadajú si do ergonomických lavíc a v triedach, či kabinetoch nechýbajú moderné učebné pomôcky. Takáto škola by pre deti spred sto rokov bola sci-fi príbehom....
V seriáli Rádia Regina sa naopak vrátime na začiatku nového školského roka o sto rokov dozadu my. A škola minulosti by ako sci - fi rozprávka určite pripadala dnešným deťom. A ja chcem ísť do školy, naučiť sa litery. Tatiana Šušková nás pozýva na školský výlet do histórie s lektorkou Múzea školstva a pedagogiky  Martinou Kočí., ktorý spestrila ukážkami z nášho rozhlasového archívu. Dnes sa dozvieme kedy sa začínal školský rok v minulosti a či bola školská dochádzka povinná?  

Škola a naši predkovia 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

“Zákon hovorí, že každé dieťa od septembra toho roku, v ktorom 6. rok dosiahlo,
do toho roku, v ktorom 12. rok dožije, do každodennej školy, od 12. do 15. roku zase do opakovacej školy povinné je chodiť.“ Citát z Knihy obecných predstavených zo začiatku 20. storočia jasne vymedzuje,  v akom veku deti museli chodiť do školy. My sa tento týždeň vraciame do školy našich predkov s Tatianou Šuškovou a lektorkou Múzea školstva a pedagogiky Martinou Kočí. No pretože nás dnes zaujíma, ako škola v minulosti vyzerala, vďaka rozhlasovému archívu a nahrávke z roku 1967 sa k nim pridá aj spisovateľ Jozef Horák, ktorý začal chodiť do školy v Banskej Štiavnici v roku 1913.  

Škola a naši predkovia 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Školský rok sa začínal, keď boli vykopané zemiaky a pozbieraná všetka úroda. Deti chodili do školy približne osem mesiacov, cez zimu kvôli vysokému snehu často do nej neprišli, alebo sa jednoducho zviezli z lazov na lyžiach. V plátennej taške im okrem bridlicovej tabuľky a griflíka, nechýbalo ani polienko dreva, aby v škole nepomrzli. A pretože sa deti učili najmä v zime, starí ľudia často používali spojenie, nie koľko rokov, ale koľko zím chodili do školy.
To je len niekoľko zaujímavostí, ktoré sme sa doteraz vďaka seriálu Rádia Regina dozvedeli o škole minulosti. Dnes nám Tatiana Šušková spolu s kurátorkou Múzea školstva a pedagogiky Martinou Kočí povie ako sa v škole hodnotilo, kedy sa v nej objavila žiacka knižka, ale aj to akými trestami sa udržiavala disciplína a trestala neposlušnosť a lenivosť žiakov. 

Škola a naši predkovia 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Začiatkom školského roka sa vždy intenzívnejšie hovorí o problémoch, ktoré trápia dnešné školstvo. K tým aktuálnym patrí v niektorých regiónoch aj nedostatok učiteľov. Učiteľské povolanie nemá dnes kvôli náročnej práci, upadajúcemu spoločenskému statusu a podpriemernému platu  pre mladých ľudí dostatočnú atraktívnosť. Ako to bolo v minulosti? Dozvieme sa v ďalšej časti seriálu o škole spred sto rokov, ktorý s lektorkou Múzea školstva a pedagogiky v Bratislave Martinou Kočí pripravila Tatiana Šušková.    

Škola a naši predkovia 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aké kedysi bývali záverečné vysvedčenia? Tešili sa deti na prázdniny v minulosti, tak ako dnešné deti? Hoci ich čakali úmorné práce na poli? Dozvieme sa v dnešnej záverečnej časti seriálu Rádia Regina, ktorý tento týždeň pripravila s Martinou Kočí, lektorkou Múzea školstva a pedagogiky, Tatiana Šušková. 

Škola a naši predkovia 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Presunúť sa do minulosti vzdelávania nám pomohlo Múzeum školstva pedagogiky v Bratislave, ktoré uchováva zariadenia škôl, učebné pomôcky, učebnice, listový materiál, fotografie, či dobové školské filmy. Teraz je v ňom všetko pobalené v škatuliach, prichystané na sťahovanie z Petržalky do Devínskej Novej Vsi do budovy starej školy. A tam si od nového roka môžu celé školské triedy vyskúšať návrat do školy minulosti na vlastnej koži.
No a budúci týždeň sa v našom seriáli môžete objaviť i vy, bude totiž zo zajtrajšieho Dňa otvorených dverí Rádia Regina Západ.


Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame