Po stopách zločinu v starom Prešporku

Po stopách zločinu v starom Prešporku

Po prechádzkach uličkami mesta spomíname väčšinou na zašlú slávu, krásu a noblesu miest, ktorými s turistickými sprievodcami prechádzame. Keby sme však mali príležitosť cestovať v čase, spoznali by sme aj odvrátenú tvár mesta. Krádeže, násilie a vraždy sú totiž staré ako ľudstvo samo. Ako vyzeral zločin a trest v stredovekej Bratislave? Odpovede na otázky dáva zaujímavá tematická prechádzka Ľubomíry Černákovej Lotri a spravodlivosť, s ktorou sa teraz na výlet v čase vyberieme:  

Po stopách zločinu v starom Prešporku - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Božie mlyny melú pomaly, ale nie nadarmo. Príslovie, ktoré si ľudia vymysleli vo viere, že každý zločin bude raz potrestaný. A v dávnej minulosti bol veru trestaní naozaj exemplárne: 
Za lúpežnú vraždu lámanie v kolese, za násilie a páchanie mravnostných deliktov, sťatie, za falšovanie upálenie na hranici, za znásilnenie povraz. Za drobné krádeže vyšľahanie, či vystavenie na pranieri alebo v potupnej klietke či klade. Ani vidina krutých a potupných trestov však neodradila ľudí od páchania zločinu. O najväčších, ale aj najkurióznejších lotrovinách histórie hovorí tematická prechádzka uličkami Bratislavy, ktorú pripravila turistická sprievodkyňa Ľubomíra Čermáková. Skôr ako sa vyberieme na miesta trestu ma však zaujímalo či mal Prešporok aj nejakého svojho slávneho zločinca: 

Po stopách zločinu v starom Prešporku - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na „miestach činu“, ale aj trestu sme sa dnes uličkami Bratislavy túlali s turistickou sprievodkyňou Ľubomírou Černákovou.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame