Legendárne bratislavské kaviarne

Legendárne bratislavské kaviarne

Dnes sa káve na svete darí a odhaduje sa, že každý deň vypije ľudstvo približne dve miliardy šálok kávy. Niekto ju pije rád doma, iný si radšej zájde na dobrú kávičku do kaviarne. Viete, že vôbec prvé kaviarne boli otvorené v Mekke a že veľká cesta kávy po Európe sa začala až v 17. storočí, keď si šľachtic De la Rocoque priniesol z Istanbulu do Marseille pražené kávovníkové zrná a hrnček na varenie. A to bol zlom kedy v celej Európe začali postupne pribúdať kaviarne a kaviarničky. Po tých najznámejších bratislavských sa dnes vyberieme so sprievodkyňou a členkou Asociácie sprievodcov Bratislavy Ing. Ľubomírou Černákovou. Začíname pri Alžbetke, ktorá bola v minulosti obľúbenou kaviarňou. 

Legendárne bratislavské kaviarne I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nielen dobrá kávička, likér, či zákusok, ale aj široký výber dennej domácej a zahraničnej tlače, spoločenské hry a živá hudba... najmä cigánska, ale aj tanečná a neskôr aj džezová.
Kaviarne boli miestom stretávania sa, umeleckej tvorby, pracovných stretnutí, ale aj miestom štúdia. A pre personál bol štamgast, teda stály hosť, súčasťou kaviarenskej rodiny. Celý personál ho poznal, vedel akú kávu pije, kedy chodí a aké noviny číta. Dokonca mal dovolené zabudnúť peňaženku doma alebo v druhom obleku. Alebo dokonca v roztržitosti zabudnúť na čašníka. No viete si to dnes predstaviť? So sprievodkyňou Ľubomírou Černákovou sme sa zastavili pri bývalej kaviarni Štefánka na bratislavských Palisádach. 

Legendárne bratislavské kaviarne II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak možno sme spolu mnohí neraz sedeli v tej istej kaviarni. A ak ste si doteraz nedali dobrú kávičku určite sme vám spravili chute. Po bratislavských kaviarňach sme sa dnes uličkami Bratislavy túlali so skúsenou sprievodkyňou Ing. Ľubomírou Černákovou, ktorá k dnešnej téme čerpala informácie aj zo zaujímavej knihy Petra Salnera Bratislavské kaviarne a viechy.
Knihy, ktorá sa oplatí prečítať pri dobrej kávičke.


Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame