V korunách stromov: Prírodné bohatstvo Hlohovca

V  korunách stromov: Prírodné bohatstvo Hlohovca

Keď Hlohovec v roku 2012 prihlásil morušu čiernu do súťaže Strom roka, bronz mu unikol iba o vlások. Takzvaná zemiaková medaila, teda štvrté miesto nie je zlé. Aj pre „fraštačanov“ znamenalo motiváciu. Borovica lesná zo Zámockej záhrady vlani poskočila v umiestnení o dve priečky pred morušu. Iveta Pospíšilová sa najskôr spýtala skupinky návštevníkov parku z Obchodnej akadémie, či tento úspešný strom poznajú. 

Prírodné bohatstvo Hlohovca - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Parafrázou na úspešný film režiséra Juraja Jakubiska Sedím na konári a je mi dobre sme vyjadrili pocit arboristov z ich práce. Borovica  lesná v Zámockom parku v Hlohovci zažila za svoj viac než storočný doterajší život asi prvé takéto ošetrenie

Niektorým arboristom, ktorí sú členmi medzinárodnej asociácie ISA na Slovensku sa podarilo dostať práve k ošetrovaniu stromov roka. Na túto prácu vyberajú iba tých najlepších. Dvojica Martin Kolník a Stano Germuška patria medzi nich. Iveta Pospíšilová ich oslovila, keď už obaja opäť stáli na pevnej zemi.

Prírodné bohatstvo Hlohovca - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Hlohovci urobili pred časom inventarizáciu všetkých stromov v meste. Tam možno nájsť podrobné údaje o každom z nich. V budúcom roku mesto plánuje prihlásiť do ankety Strom roka morušu čiernu opäť, keďže v parku tiež priťahuje pozornosť návštevníkov. Spolu s borovicou lesnou sú totiž výnimočnými solitérmi tohto zeleného priestoru v blízkosti centra mesta.

Galéria

DSCN7895.JPG IMG_20180622_105105.jpg
Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Natália Foltinovičová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame