V odraze vody: Kunovská priehrada

V odraze vody: Kunovská priehrada

Päť kilometrov od centra Senice v smere na Sobotište po pravej strane nemôžete nezbadať obrovskú vodnú plochu. Kunovskú vodnú nádrž po troch rokoch od vypustenia opäť sprístupnili verejnosti. Kúpať sa v nej v týchto dňoch dá síce zatiaľ len na vlastné riziko, no minimálne za zastávku, či za krátky oddych stojí. Viac informácií má Iveta Pospíšilová.  

Kunovská priehrada - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V súčasnosti ešte rekonštruujú hrádzu, obnovujú chodník a kladú asfalt.  Na Kunovskú priehradu už vedie aj linka MHD priamo z centra Senice. Každú sobotu v rámci podujatia Hudba na priehrade pri bufete na pódiu hrá od ôsmej večer do polnoci niektorá z domácich kapiel. Najbližšie to bude skupina Trixis.

Ak vás už nebude baviť slnenie sa pri vode na Kunovskej priehrade, stačí napr. aj na bicykli vybehnúť do len tri kilometre vzdialeného Sobotišťa. Táto malebná obec disponuje nádherne zrekonštruovaným nyáryovským kaštieľom z polovice 17. storočia a prekrásnym priľahlým parkom. Spája sa s menom zakladateľa družstevníctva na Slovensku, Samuelom Jurkovičom. Tu v prvej polovici 19.storočia pôsobil 17 rokov ako učiteľ a založil aj prvé úverové družstvo na európskom kontinente. Múzeum, ktoré tieto aktivity pripomína sa nachádza na prízemí kaštieľa. Ivetu Pospíšilovú ním previedla Drahoslava Mrázková.

Kunovská priehrada - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Habánsky dvor tvorí takmer 50 objektov. V tejto časti Sobotišťa sa nachádza 7 národných kultúrnych pamiatok. Niektoré z nich sa po roku 2000 podarilo obci čiastočne obnoviť alebo stabilizovať. Určite sa oplatí sa v tejto časti obce poprechádzať, ocitnete sa zrazu v polovici 16. storočia. Tunajší dvor je totiž najstarším na území dnešného Slovenska. Ak už budete v týchto končinách, stojí za to zájsť ešte štyri kilometre ďalej a navštíviť dobre zrekonštruované zrúcaniny hradu Branč.

Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame