Životný štýl: Pomáhať Rómom je pre neho poslaním

Životný štýl: Pomáhať Rómom je pre neho poslaním

Dnešná rubrika Životný štýl bude o aktivistovi medzi rómskou komunitou v Trnave Jurajovi Štofejovi. Bude aj o jeho práci, pretože tá ho celá pohltila. V Trnave na Coburgovej ulici a sídlisku Linčianska žije početná a veľmi pestrá komunita Rómov. Vďaka občianskemu združeniu, centru Koburgovo a mnohým projektom najmä pre deti sa podarilo zlepšiť aj ich sociálnu situáciu. Juraj Štofej bol prvým, ktorí túto prácu začali – a spolu s kolektívom aktivistov takto pracuje dodnes. S Jurajom Štofejom sa rozprával Martin Jurčo.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Juraj Štofej hovorí o svojom životnom štýle, a tým je spoznávanie nových ľudí, nových komunít. Ako vyštudovaného etnológia ho až tak neoslovila práca v ďalekých krajinách. Naopak, v Trnave je početná komunita Rómov, ktorá žila akosi oddelene od väčšinového obyvateľstva. Zlepšiť ich sociálne postavenie, ale i vnímanie z pohľadu väčšej časti Trnavčanov sa postupne darí práve Jurajovi Štofejovi. O viacerých projektoch, ale najmä o životnom štýle Juraja Štofeja sa s ním rozprával Martin Jurčo. Pristavili sa aj pri niektorých projektoch.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovorili sme s Jurajom Štofejom. Tento mladý aktivista pracuje s rómskou komunitou v Trnave na sídlisku Linčianska a na Coburgovej ulici. Najnovšie teda pripravujú sídliskový festival, kde okrem kultúrneho programu sa budú prezentovať aj rôzne sociálne združenia mesta Trnava. V sobotu o týždeň počas celého dňa na ploche pred nákupným strediskom na sídlisku Linčianska.

Autor a foto: Milan Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame