Ján Hargaš a jeho sabatikal

Ján Hargaš a jeho sabatikal

Do nášho slovníka sa dostáva množstvo termínov, ktoré sme predtým nepoznali a nachádzajú svoj odraz priamo v živote. Patrí k nim aj sabatikal, ktorý označuje neplatené alebo čiastočne platené pracovné voľno, trvajúce 6 až 12 mesiacov, ktoré slúži najmä na regeneráciu človeka a využíva sa najmä v profesiách, kde kvôli náročnosti práce hrozí zamestnancovi vyhorenie. V zahraničí napríklad u vysokoškolských učiteľov, či manažérov.

Využiť túto formu tvorivého voľna sa rozhodol po viac ako desiatich rokoch náročnej práce aj Ján Hargaš, ktorého Financial Times a Google zaradili medzi 100 inovátorov strednej a východnej Európy.  Z pozície výkonného riaditeľa organizácie sa rozhodol odísť na plánovaný sabatikal, na ktorom sa mu podarilo splniť jeden zo snov – prejsť najdlhšiu turistickú trasu na Slovenku – Cestu hrdinov SNP. Tatiane Šuškovej povedal o tom, ako naplnilo toto tvorivé voľno jeho predstavy.  

Ján Hargaš a jeho sabatikal 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tvorivé voľno z práce, tzv. sabatikal, nám môže dovoliť plniť si sny. Jedným z veľkých snov Jána Hargaša, s ktorým sa rozpráva Tatiana Šušková bolo absolvovanie najdlhšej turistickej trasy na Slovensku Cesty hrdinov SNP.  V každodennom živote ho však tešia aj drobné obyčajné radosti. 

Ján Hargaš a jeho sabatikal 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V rozprávaní s Jánom Hargašom sme sa opäť presvedčili, že veci, s ktorými nie sme v živote spokojní sa dajú meniť v každom veku a na to naučiť sa niečo nové nie je nikdy neskoro. 


Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: archív JH

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame