25 rokov internetu na Slovensku

25 rokov internetu na Slovensku

Pred 25 rokmi, presne 13. februára sa po prvý raz počítače z Československa pripojili na internet. V médiách sa objavila krátka správa a tí čo si ju všimli, (nebolo ich vraj príliš veľa), sa pýtali: "Aký internet, čo je to internet?".  Ľudovít Jakubove sa o príchode svetovej siete v podobe ako ju poznáme a používame dnes,  porozprával s IT odborníkom Stanislavom Verešvárskym. 

Stanislav Verešvársky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prvé pripojenie na internet sa v Československu uskutočnilo pred 26 rokmi. Vtedy to väčšina laického obyvateľstva ani veľmi nevnímala, ale dôsledok a dosah tohto zosieťovania počítačov je neuveriteľný.  O prostredí, v ktorom sa pohybuje človek pripojený na internet sa Ľudovít Jakubove rozpráva s počítačovým expertom Karolom Velebom z Effectix.com.

Karol Veleba Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri príležitosti 26. výročia od prvého pripojenia na internet sa Ľudovít Jakubove rozpráva s odborníkmi na výpočtovú techniku.  Dnes nám pomôže zorientovať sa v internetovom prostredí Peter Košinár,  šéf experimentálneho vývoja a výskumu spoločnosti, ktorá sa zaoberá práve ochranou pred škodlivými softvérmi.

Peter Košinár Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prvé pripojenie na internet sa udialo 13. februára 1992. Išlo to pomaly a sťahovanie napríklad jednej pesničky trvalo hodiny. Dnes je všetko inak a internet nám ukazuje i svoje zúbky. Tentoraz sa  Ľudovít Jakubove o rizikách i výhodách  rozpráva s prof. Pavlom Horváthom z Centra výpočtovej techniky Slovenskej technickej univerzity. 

Pavol Horváth Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň sa rozprávame o internete, ktorý nám, či to chceme priznať, alebo nie, v posledných  desaťročiach významne zmenil a zjednodušil život. Novinky z tejto oblasti pravidelne prináša aj Ondrej Macko, s ktorým sa Ľudovít Jakubove rozprával aj o budúcnosti, ktoré internet a naň naviazané technológie asi  prinesú.

Ondrej Macko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autor: Ľudovít Jakubove; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame