Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom

Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom

"Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom"..., veta doslova okrídlená, ktorú v živote počul už určite každý. Pravda je, že potreba znalosti cudzích jazykov v dnešnom otvorenom svete je čoraz väčšia, a tak sa  Ľudovít Jakubove vybral do niekoľkých inštitúcií, poskytujúcich jazykové vzdelanie. Prvú z nich vedie Peter Lysý.   

Peter Lysý Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa v "Čo vy na to" venujeme výučbe cudzích  jazykov. Včera sme sa trošku zorientovali v tom, ako si vybrať jazykovú školu a vhodný kurz. Dnes to bude o kurzoch, nie len na bežnú komunikáciu, ale aj odborných. Ľudovít Jakubove oslovil riaditeľku jedného z jazykových centier Klaudiu Bednárovú.

Klaudia Bednárová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Niektorí sa horko-ťažko naučíme jeden cudzí jazyk, ale sú ľudia, ktorým je dopriate, Česi na to majú pekný výraz: "z hůru dáno", a vedia nie jeden, nie dva, ale hneď niekoľko cudzích jazykov. Ľudovít Jakubove sa rozprával s polyglotom, bývalým  vedúcim vietnamistiky na Karlovej univerzite v Prahe, Dr. Ivom Vasiljevom, ktorý ich ovláda asi 15.

Ivo Vasiljev Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas tohto týždňa sa rozprávame s ľuďmi, ktorí sa venujú vyučovaniu cudzích jazykov. Včera nám polyglot, Ivo Vasilijev prezradil, že najúčinnejší je spôsob, akým sa deti učia materinský jazyk a tak Ľudovít Jakubove navštívil jazykové centrum, ktoré sa venuje už tým najmenším detičkám. 

Jazykové centrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ovládať cudzí jazyk, lepšie aj viac, je dnes už nie len výhodou, ale pre mnohých nevyhnutnosťou. Viet si predstaviť, že idete niekam na druhý koniec sveta a nebudete sa tam vedieť dohovoriť? Ľudovít Jakubove sa porozprával s Vladom Koleničom z legendárnych Taktikov, ktorý podobnú situáciu zažil a jazyk sa učil vlastne, ako samouk.

Vlado Kolenič Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Ľudovít Jakubove; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame