Ako darovať 2 % z daní

Ako darovať 2 % z daní

Aj tento rok môžete poukázať 2% zo svojich daní. A to organizáciám, pre ktoré je aj zopár vašich eur životne dôležitých. Ako na to? Práve o tom bude tohtotýždňová dobrá rada, ktorú pripravila Martina Švirlochová. Najskôr však poďme zistiť, či máme záujem takto pomáhať. Hovorí Ivana Skokanová z Finančnej správy. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už viete komu tento rok „darujete“ 2% zo svojich daní? Ešte máte čas rozhodnúť sa. Nezabudnite však, že zamestnanci to musia urobiť na štruktúrovanom tlačive. Vzor vyhlásenia určila finančná správa. Aj dnes pridá ďalšie užitočné informácie jej hovorkyňa Ivana Skokanová. Martina Švirlochová začína dnešnú časť otázkou – kto a koľko percent zo svojich daní môže preukázať neziskových organizáciám.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Fyzická osoba môže darovať 2,resp. 3 % len jednému prijímateľovi, pričom podiel zaplatenej dane je najmenej 3€. 

Daňovníci majú aj tento rok možnosť darovať 2% zo svojich daní neziskovým organizáciám, občianskym združeniam či nadáciám.  Práve v tomto období je to stále aktuálna téma. Ako na to? Dobré rady zbiera Martina Švirlochová.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako sme včera spomínali, nedoplatok na dani, alebo nedodržaný termín podania,  nám zvykne skomplikovať preukazovanie dvoch percent z našich daní.  Martina Švirlochová však pátrala po ďalších dôvodoch. A hneď niekoľko jej ich pripomenuli v Slovenskom neziskovom servisnom centre. Hovorí Milan Andrejkovič.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Alebo napr. nepredloží potvrdenie o dobrovoľníckej činnosti, ak ju vykonáva a chce poukázať až 3% zaplatenej dane. Nezabudnite však, že najdôležitejšie je správne vyplniť údaje o prijímateľovi dane, inak si peniaze nenájdu adresáta.   

Občianske združenia, neziskové organizácie, či nadácie získali zo zaplatenej dane v roku 2017 -  64 miliónov eur. Podporilo ich viac ako 800 tisíc daňovníkov. Celkovo sme darovali o 2 milióny eur viac ako rok predtým. Hovorí Ivana Skokanová z Finančnej správy.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toľko dobrá rada k poukázaniu 2% z daní. Pripravila ju Martina Švirlochová. Budúci týždeň budeme hovoriť o výchove detí.

Autorka: Martina Švirlochová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame