Pozor na pochybné pracovné ponuky v zahraničí

Pozor na pochybné pracovné ponuky v zahraničí

V Európskej únií je každoročne zobchodovaných 10 tisíc. mužov, žien a detí. Týmto konštatovaním, začíname tohtotýždňovú dobrú radu, lebo bude práve o tom, ako predísť problémom. Tento týždeň radí riaditeľ odboru prevencie kriminality MV SR Jozef Halcin.  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bezplatná linka pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi je na čísle 0800 800 818. 

Martina Švirlochová s riaditeľom odboru prevencie kriminality MV SR Jozefom Halcinom tento týždeň riešia brigády v zahraničí. Resp. Ako nenaletieť na podvodnú pracovnú ponuku. Ako sme už včera pripomenuli,  na začiatku každého problému   je fantastická pracovná ponuka.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako nenaletieť na podvodnú pracovnú ponuku. Dobré rady tento týždeň hľadá Martina Švirlochová.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Doteraz sme sa snažili pôsobiť preventívne, dnes sa pozrieme na problém s nekalou pracovnou ponukou už priamo na mieste. Dôvod vysvetľuje Jozef Halcin, riaditeľ odboru prevencie kriminality MV SR.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takže si pre istotu zapíšte číslo bezplatnej linky 0800 800 818. Okrem toho je vhodné, sledovať kde sme. Ako Jozef Halcin spomínal, ľudia často krát nevedia ani popísať v ktorom meste sú, na ktorom letisku boli. Podľa možnosti nikomu nedávajte osobné doklady a telefón. Veľká časť obetí sa zachránila útekom a následným kontaktovaním s políciou. Nuž a ako odbor prevencie kriminality zdôrazňuje: Aj keď ste boli donútený zúčastňovať sa na nelegálnej činnosti, nemajte obavu to oznámiť, ide o váš život.

V Európskej únií je každoročne zobchodovaných 10-tisíc mužov, žien a detí. Ročne naletí na falošné pracovné ponuky až 300-tisíc ľudí.  Práve preto sme sa tento týždeň venovali prevencií, ako odhaliť podvodnú pracovnú ponuku. A rozoberali sme desať rád, ktoré pripravil odbor prevencie kriminality MV SR pre tých, ktorí cestujú za prácou do zahraničia. Hovorí jeho riaditeľ  Jozef Halcin.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prípadne sa oplatí dohodnúť s blízkymi na frázach, ktoré použijete, ak budete v núdzi a nebudete môcť slobodne komunikovať.

Autorka: MArtina Švirlochová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame