Sekundy, ktoré zachránia život

Sekundy, ktoré zachránia život

V správe Slovenského červeného kríža  z roku 2014 si môžete prečítať zaujímavý údaj: v núdzových situáciách  až 90% životov dokážu zachrániť ľudia bez medicínskeho vzdelania.  Vraj každý z nás je schopný naučiť sa základné záchranné úkony, ktoré  rozhodujú medzi životom, trvalým poškodením zdravia a smrťou.  V našich dobrých radách vám  počas týždňa bude radiť dlhoročný záchranár a prezident Slovenského červeného kríža Doc. Viliam Dobiáš. Zhovárala sa s ním Janka Bleyová. 

Sekundy, ktoré zachránia život - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Poznáme to aj z vlastnej skúsenosti – pri pohľade na krvácajúcu ranu, bez ohľadu na to, či je  povrchová, alebo väčšia – prežívame priam panickú hrôzu. A to nehovorím o situácii, ak by po úraze začala niekde na telíčku vytekať krv nášmu  dieťaťu. Pokračuje záchranár Viliam Dobiáš a Janka Bleyová.

Sekundy, ktoré zachránia život - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podkožné krvácanie je vo väčšine prípadov iba kozmetickým problémom. Závažnejším, život ohrozujúcim stavom býva však  vnútorné krvácanie, ktoré voľným okom nemáme šancu rozpoznať. Preto pri podozrení na vnútorné krvácanie, treba okamžite volať tiesňovú linku.

Fakty  hovoria, že iba 5 až 10 percent populácie v Európe, dokáže  poskytnúť prvú pomoc  pri úrazoch, krvácaní, bezvedomí či život ohrozujúcich stavoch. Neverili by ste, ale niekedy život človeka závisí „od takej banality“, akou je napríklad zabrániť, aby bolo postihnutému zima. Napokon, započúvajte sa do slov dlhoročného záchranára Viliama Dobiáša, s ktorým sa zhovára Janka Bleyová.

Sekundy, ktoré zachránia život - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak si vypočujete dnešné dobré rady, pochopíte, aký význam a nielen pre deti – majú najmä pri športoch ochranné pomôcky vrátane prilby na hlavu. Samozrejme, pri deťoch v tom najútlejšom veku nie je možné za každých okolností chrániť hlavu. Veď pády detí sú vlastne  aj začiatkom pokusov postaviť sa na nohy a učiť sa chodiť. A v tomto momente sa začína rozprávanie Viliama Dobiáša o poskytovaní prvej pomoci najmenším.

Sekundy, ktoré zachránia život - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Jedenásťročný chalan na bicykli zrazený autom. Má otras mozgu a dôsledkom je 1 -2 dňová hospitalizácia v nemocnici na pozorovanie. Medzitým matka začne vychovávať svoje dieťa: „Zajtra sme mali ísť na dovolenku k moru stálo to stovky eur. Teraz kvôli tebe nepôjdeme nikam. Preruším jej rozhorčenie s pripomienkou, že keby k bicyklu kúpili aj prilbu za 30 eur, na dovolenku mohli ísť, pretože chlapcovi by sa nič nestalo.“ To bol úryvok z knihy „Ako neprísť o dieťa“, v ktorej sú neoceniteľné rady pre rodičov o poskytovaní  prvej  pomoci  najmenším. So spoluautorom spomínanej publikácie  -   dlhoročným záchranárom  a prezidentom Slovenského červeného kríža Viliamom Dobiášom, niekoľko užitočných rád pripravila aj Janka Bleyová. Ústredným motívom tých dnešných je najmä zvedavosť. Deti chcú  totiž  všetko ochutnať a vyskúšať.

Sekundy, ktoré zachránia život - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Poskytovanie prvej pomoci deťom – také boli tohtotýždňové dobré rady, ktoré nám ponúkala Janka Bleyová s dlhoročným záchranárom Viliamom Dobiášom.
Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame