Odborníci sa zhodujú v názore, že ryby by sme mali mať na tanieri aspoň dvakrát do týždňa. Realita je však iná, ryba na tanieri je skôr výnimkou , než pravidlom. My si však dnes jednu vylovíme- nie z mora, ale z pamäti a skúseností publicistky Martiny Galátovej, s ktorou sa tento týždeň učíme pripravovať jedlá v našom Kulináriu. Ryba, z ktorej budeme dnes variť má chutné, málo tučné biele mäso, málo kostí a hodí sa na akúkoľvek domácu úpravu. Martiny Galátovej sa pýtala Hana Michalčíková.
Hejk na bazalke Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny, ktoré budeme potrebovať na jednu porciu sú: 150 g ryby- hejka, soľ, korenie, bazalka, citrónová šťava, trochu chrenu, asi 5 g nízkotučného syra/Tvrdého/ a olej na vyprážanie. Porciu ryby osolíme, mierne okoreníme, a dáme do zapekacej misy vymastenej olejom. Posypeme posekanou bazalkou, pokvapkáme citrónovou šťavou a mierne podlejeme vodou. Pečieme v rúre do mäkka. Pred dokončením posypeme strúhaným chrenom, ktorý sme zmiešali so strúhaným syrom a necháme v rúre roztaviť. Podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.