Žitavský luh - vtáčí raj

Žitavský luh - vtáčí raj

Chránené vtáčie územie Žitavský luh sa nachádza v severnej časti Podunajskej nížiny na nive rieky Žitava. Leží v okrese Nové Zámky v katastri obcí Kmeťovo, Maňa, Michal nad Žitavou a Žitavce. K najvýznamnejšej skupine živočíchov tohto územia patria vtáky. Doteraz tu bolo zistených 216 druhov – z toho asi 70 druhov tu aj hniezdi.  V Kmeťove, ktoré je len malou čiastočkou chránenej prírodnej rezervácie, sa Miroslav Würfl o tomto jedinečnom kúsku prírody na úpätí Hronskej pahorkatiny rozprával s Jánom Gúghom zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V okrese Nové Zámky v chotári obcí Michal nad Žitavou, Kmet'ovo a Maňa sa nachádza prírodná rezervácia Žitavský luh.  Má výmeru 75 hektárov a z hľadiska ochrany prírody ide o najvýznamnejšiu lokalitu stredného Požitavia.  Je to komplex podmáčaných lúk, močiarov a mäkkého lužného lesa. Vyskytujú sa tu desiatky druhov vtákov, plazov,  obojživelníkov,  rýb, vážok a iných druhov živočíchov. V Kmeťove, v jednej z častí tejto rezervácie, sa o prírodných unikátoch chráneného  vtáčieho  územia  s Jánom Gúghom  zo Slovenskej  ornitologickej  spoločnosti rozprával Miroslav Würfl.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To je iba jeden z tipov na víkendovú prechádzku nádhernou scenériou prírodnej rezervácie Žitavský luh v okrese Nové Zámky. Práve tu môžete obdivovať vzácne exempláre zo živočíšnej ríše, ale aj viaceré prírodné unikáty. Niektoré z nich nám  dnes priblížili Miroslav Würfl a Ján Gúgh  zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti.

Autor: Miroslav Würfl; Ilustr. foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame