Legendárny vrch Zobor

Legendárny vrch Zobor

K obrázkom krajiny v okolí Nitry určite patrí Zobor. Je neprehliadnuteľný a pozná ho každý obyvateľ mesta, ktoré aj nazývajú Mesto pod Zoborom. V Nitre pôsobí dokonca Zoborský skrášľovací spolok, ktorý chce zachovávať historické hodnoty mestskej časti, podporovať estetické cítenie v spoločnosti, zlepšovať životné prostredie a budovať hrdosť na mestskú časť Zobor. Poďme sa pozrieť na toto miesto. S predsedom Zoborského skrášľovacieho spolku Jánom Kratochvílom sa náučným chodníkom prechádza Marcel Hanáček.  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ďalej sa dostaneme k ruinám kláštorného komplexu, ktorý sme spomínali v úvode našej zvukovej prechádzky. Ruiny sú dnes v pomerne neromantickom areáli nemocnice, ale keď si odmyslíte okolie a sústredíte sa na to, čo tam prežilo stáročia, dozviete sa veľa zaujímavého a pocítite závan histórie, ktorá sa písala aj na nitrianskom Zobore.

Zoborský skrášľovací spolok tam vybudoval náučný chodník k ruinám benediktínskeho kláštora, ktorý tam stál už v 9. storočí. Dnes z neho ostali len torzá budov a múrov. A práve pomedzi ne sa Marcel Hanáček prechádza s Jánom Kratochvílom zo Zoborského skrášľovacieho spolku.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zaujímavosťou je aj to, že v Zoborskom kláštore študoval mních Cyprián, ktorý je známy z Červeného kláštora. V jeho herbári sa našli aj rastliny z južného Slovenska, a teda možno priamo z Nitry. Práve v Zoborskom kláštore mali kamaldulskí mnísi noviciát pre celé vtedajšie Uhorsko. Kláštorný komplex na Zobore bol postavený na troch terasách a ich zvyšky môžete vidieť dodnes. V jednom z oporných múrov je pozostatok klenby kaplnky sv. Svorada a Benedikta, ktorú dal postaviť v 17. storočí biskup Selepčéni. Na tomto mieste stále pracujú archeológovia. Najnovšie výskumy naznačujú, že by tam mohli nájsť niečo, čo siaha až do jedenásteho storočia.

Autor: Marcel Hanáček; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame