Povodie Rudavy

Povodie Rudavy

Poznávať Záhorie môžete z rôznych strán. Ak vás však láka panenská príroda a  pokoj rušený len žblnkotom  rieky  a spevom vtákov , možno prijmete našu ponuku vydať sa k prameňu rieky Rudava. Turisticky to nie je náročná trasa ,ale pripravte sa aj na nerovný terén, mierne stúpanie a prebrodenie toku. A vychutnajte si vychádzku spolu s Hanou Michalčíkovou.  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak ste nás pozorne počúvali, možno ste zatúžili rieku Rudavu na Záhorí spoznať. Ide o ľavostranný prítok Moravy, ktorý má dĺžku 45 km a zaberá povodie s plochou 438 km2. Pramení v Lakšárskej pahorkatine, pod vrchom Dubník. Zachovala si mnoho zo svojej prirodzenej krásy. Jej tok sprevádzajú pôvodné brehové porasty stromov. Na lúkach a mokradiach rastie mnoho druhov vzácnych a ohrozených druhov rastlín. K pozoruhodným patrí napríklad diablik močiarny, ktorý je kvetom veľmi podobný exotickým kalám , často používaných do svadobných kytíc. Vodný tok je bohatý na ryby a príroda v tejto časti patrí k najromantickejším častiam Záhoria. Hana Michalčíková sa v nej prechádza opäť s ochranárom Dušanom Valachovičom. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri prameni rieky Rudava sa Hana Michalčíková prechádzala a spoznávala romantickú prírodu s ochranárom Dušanom Valachovičom.


Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame