Vodné dielo Gabčíkovo

Vodné dielo Gabčíkovo

Malo priaznivcov i odporcov, dokonca sa stalo sa predmetom medzinárodných súdnych sporov. Dnes je už isté, že vodné dielo Gabčíkovo okrem strategického a hospodárskeho významu prispieva aj k ochrane krajiny pred povodňami a má aj pozitívny vplyv na okolitú faunu a flóru.
A ako zistila na nedávnej návšteve tohto miesta Tatiana Šušková, stalo sa aj atraktívnym cieľom domácich a zahraničných turistov.  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme sa vybrali obrázky krajiny objavovať na juh Západného Slovenska, kde je doslova „more vody“. Pri ceste na Vodné dielo Gabčíkovo, už z diaľky vidieť mohutnú vežu, ktorá je v bedekroch cestových kancelárií uvádzaná ako vyhliadková veža. Tatiana Šušková sa však v slovenskom Vodohospodárkom podniku od riaditeľa odštepného závodu Bratislava Jozefa Ducza dozvedela, že táto architektonická časť diela plní strategickú úlohu.        

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď prejdeme priehradnú hrádzu, dostaneme sa na ostrov, vytvorený medzi starým korytom Dunaja a prívodným a odtokovým kanálom vodného diela. Ležia na ňom tri malé obce – Dobrohošť, Vojka a Bodíky. Ostrov je bohato členený riečnymi ramenami, ktorých zákutia sú skutočným prírodným rajom s bohatým zastúpením lužnej flóry a fauny. Tak skúste zísť z vychodených turistických chodníčkov a vybrať sa na miesta, ktoré , aj keď sú vzácne, predsa sú na dosah ruky.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame