Račianske vinohrady

Račianske vinohrady

Väčšina Bratislavčanov si poľahky predstaví panorámu vinohradov v Rači. Tiahnu sa od električkového depa a Peknej cesty, ponad dva kostoly, amfiteáter a ďalej cez Komisárky až po Vajnorskú dolinu. V dĺžke pár kilometrov vybiehajú od juhovýchodu z roviny do Malokarpatských vŕškov vinohrady, ktoré sú skladbou hornín, pôdy, mikroklímou a polohou až prekvapujúco pestré. V Rači sa od vinárov viac dozviete aj o histórii vinohradníctva, a tiež o namáhavom ročnom kolobehu prác, ktoré musia urobiť, aby dopestovali zdravé a kvalitné hrozno. Od začiatku tohto roka pripravujú vo vinohradoch aj prírodovedné vychádzky. Prečo sa ich rozhodli organizovať - aj o tom sa priamo vo vinici Miroslav Würfl rozprával s Ivanom Vranom z Račianskeho vinohradníckeho spolku.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Opäť sa vrátime do račianskeho chotára. Našimi sprievodcami na dnešnej vychádzke po vinohradoch sú Ivan Vrana z Račianskeho vinohradníckeho spolku spolu s Miroslavom Würflom.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toľko Ivan Vrana z Račianskeho vinohradníckeho spolku, ktorý nám spolu s Miroslavom Würflom priblížili prírodné scenérie z chodníkov v miestnych viniciach. Výsledky snaženia vinárov nielen z Rače, ale z celého Malokarpatského regiónu môžete ochutnať tento víkend na „Festivale Frankovky modrej a Bratislavských vín.“ Podujatie potrvá na Primaciálnom námestí až do zajtrajšieho večera.

Autor: Miroslav Würfl; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame