Príbeh na týždeň: Rok 2017 bol i rokom dobrých správ

Príbeh na týždeň: Rok 2017 bol i rokom dobrých správ

Na konci odchádzajúceho alebo na začiatku nového roka je zvykom obzerať sa dozadu a hodnotiť. A tak vznikajú rebríčky najlepších alebo najhorších udalosti uplynulého roka z rôznych oblastí života.  My sme sa rozhodli v Rádiu Regina Západ pripraviť rebríček TOP udalostí v našom regióne,  ktoré svojim významom presahujú jeho hranice.

Tento týždeň sa s Tatianou Šuškovou zastavíme v prírode, nazrieme do histórie, ale neobídeme ani ľudí. Dnes začíname návštevou Bošáce, časti Zábudišová, kde už 120 rokov stojí 13 metrov vysoká jabloň domáca, ktorá sa stala slovenskou „víťazkou“ súťaže Strom roka 2017. O jej príbehu povedal viac Viere Horákovej starosta obce Daniel Juračák.  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak verme tomu, že 120 ročná jabloň domáca z Bošáce nás bude úspešne reprezentovať v súťaži Európsky strom roka vo februári 2018. 

Tento týždeň tak trochu bilancujeme a hľadáme čím by sa náš región mohol pochváliť aj za svojimi hranicami. Práca to nie je ťažká, pretože stále sa nájdu hodnoty a ľudia, ktorí robia naše okolie výnimočným. Včera sme sa v Bošáci zoznámili so stromom roka 2017, jabloňou, ktorá bude vo februári obhajovať titul Európsky strom roka. Dnes s Tatianou Šuškovou zájdeme do Vajnôr, kde sa môžu od marca minulého roku chváliť zápisom do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky. Vajnorský ornament si to podľa Ruženy Šutovej naozaj zaslúži: 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zápisom do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva sa dokonca môže vajnorský ornament uchádzať aj o zápis do kultúrneho dedičstva UNESCO.

Minulý rok sme si pripomenuli päťsté výročie začiatku Lutherovej reformácie. K tomuto dôležitému výročiu sa aj u nás na Slovensku otvorilo množstvo projektov. Výsledkom jedného z nich je napríklad „čítavá“ kniha Reformácia po praslici. Nájdeme v nej príbehy žien, ktoré nepodpisovali oficiálne dokumenty, nebojovali vo vojnách, ale preukázali veľa odvahy, odhodlania a vynaliezavosti. Na Slovensku sa výskum účasti žien na budovaní a obrane evanjelickej cirkvi realizoval po prvýkrát a o niektorých príbehoch z knihy sa Michal Herceg zhovára s Vlastou Okoličányovou z Univerzitnej knižnice v Bratislave. 

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výstava Vyšívaná história reformácie na Slovensku obišla teda celé Slovensko, záujem však o ňu prejavili aj v iných európskych krajinách. 

Dnes sa v mapovaní top udalostí regiónu  vyberieme na Záhorie. Zamysleli ste sa niekedy čo názov tejto oblasti znamená? Má staré korene, ktoré pochádzajú ešte zo 17. storočia z latinského Processus transmontanus, ktoré označovalo kraj ležiaci za Malými Karpatmi, teda „za horami“. Latinsky vie dnes už málo kto, ale s „ozajstným Záhorákom“ by sme sa asi ťažko dohovorili aj my. Aj preto sa pre vás na návšteve Záhoria stane určite užitočnou Záhorácky slovník, ktorý sa po 20 rokoch dočkal reedície. Tatiane Šuškovej o nej viac povedal Stano Belan z Malaciek.  

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak okrem listovania v Záhoráckom slovníku sa tešíme aj na múzeum, ktoré sa v Malackách v Pálfyovskom paláci pripravuje. 

Na sklonku minulého roka vyšla správa, že podľa skúmania medzinárodného rádiouhlíkového datovacieho konzorcia rotundu pri Nitrianskej Blatnici postavili ešte pred príchodom Cyrila a Metoda. Znamená to, že táto naša národná kultúrna pamiatka je zrejme najstaršou zachovanou sakrálnou stavbou v strednej Európe. Právom teda získala aj titul Fénix – kultúrna pamiatka roka. Pri jej preberaní oslovila Tatiana Šušková reštaurátora akademického maliara Jozefa Doricu. 

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rotunda sv. Juraja je súčasťou Stojslavovho náučného chodníka v obci Nitrianska Blatnica.
Nachádza sa v blízkosti vrchu Marhát v Považskom Inovci. Tak zaraďte si ju do zoznamu miest, ktoré sa vyberiete v teplejších dňoch obdivovať.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame