Príbeh na týždeň: Keď nastane jeseň života

Príbeh na týždeň: Keď nastane jeseň života

Britský spisovateľ Arthur Hailey, autor románových bestsellerov z prostredia letiska či hotela, by si určite zgustol aj na príbehoch ľudí v zariadení pre seniorov v bratislavskom Domove jesene života. V tomto obrovskom komplexe žije 200 klientov. Nestačí však myslieť iba na ich zdravotné a sociálne zabezpečenie, ale chce to viac – prístup, ľudskosť a empatiu. A to všetko bude tento týždeň v našom seriáli  hľadať Janka Bleyová. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vo včerajšom príbehu z domova pre seniorov v bratislavskej Dúbravke sme Janku Bleyovú zanechali vo chvíli, keď sa s Antonom Darášom, vedúcim  prevádzky celého areálu,  chystali vojsť do  suterénu,  do mimoriadne dôležitých  priestorov – do práčovne.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

V Domove jesene života v bratislavskej Dúbravke doslova búrajú mýty o tom,  že starší ľudia nemajú záujem naučiť sa niečo nové, že koníčky a záľuby sú len pre mladých. Naopak. Čím viac podaktorým  pribúdajú roky, tým viac dychtia po zmene  zo zabehaných stereotypov. A v tomto domove sa im zamestnanci snažia ten priestor vytvoriť. Okrem rehabilitácie, relaxačných cvičení, koncertov či klauniád, neváhajú zorganizovať pre nich v lete  napríklad aj strelecké preteky. A čo je pre seniorov dôležité, majú aj priestor pre sebarealizáciu. Vedúca sociálneho úseku  Dominika Malačinová jednu z takých možností ukázala Janke Bleyovej.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V zariadení pre seniorov  s poetickým názvom „Domov jesene života“ v bratislavskej Dúbravke žijú klienti, ktorí už všeličo pamätajú. Prežité roky -  často v neľahkých  vojnových a povojnových časoch  - sa pochopiteľne podpísali aj na ich zdraví.  Riaditeľka spomínaného zariadenia Branislava Belanová porozprávala mojej kolegyni Janke Bleyovej  aj o tejto súčasti starostlivosti o klientov v domove.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedeli by ste len tak na počkanie povedať slová, ktoré sa začínajú slabikou pat? 95 ročný obyvateľ domova pre seniorov pán Fremer s tým nemá problém. Na tréning pamäte vás s Jankou Bleyovou zavedieme v zajtrajšej – poslednej časti nášho seriálu.


Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame