Príbeh na týždeň: Fašiangy naše tradičné

Príbeh na týždeň: Fašiangy naše tradičné

Fašiangy  sú prechodným obdobím medzi zimou a jarou. V tomto roku trvajú od troch kráľov do 14. februára, keď vyvrcholia.  Je to obdobie pred 40 dňovým pôstom pred veľkonočnými sviatkami. A práve fašiangom  sa budeme venovať po celý tento týždeň. Viera Horáková oslovila  riaditeľku regionálneho centra  Ústredia ľudovej umeleckej výroby Oľgu Frátričovú. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa v Príbehu na týždeň venujeme fašiangom, ktoré sú symbolom veselosti, zábavy, hodovania i pitia. Ako povedal Viere Horákovej  etnomuzikológ  a folklorista  Ondrej Demo, oslavy fašiangov sa regionálne líšili a dodnes líšia. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Fašiangy na Myjavsku boli poznačené  tvrdým  roľníckym životom. Začínali sa na „Tri krále“ a končili sa Popolcovou stredou, čo bolo vlastne 40 dní pred Veľkou nocou. Ako sa dozvedela Viera Horáková  od Adriany Hradskej, ľudia  tam síce tvrdo  pracovali, ale vždy si našli čas na zábavu.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Fašiangy, najveselšie obdobie roka strieda 40-dňový pôst. Ukončia sa všetky zábavy a svet sa opäť na rok vráti do starých koľají. Na poslednej fašiangovej zábave sa preto predvádza symbolické  pochovávanie basy. Pokračuje Viera Horáková. 

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Fašiangy mali svoje pravidelné miesto aj v tanečnom súbore Lúčnica. Napr. profesor Štefan Nosáľ, ako choreograf, im venoval celý jeden blok, ktorý bol oslavou tejto bujarej časti roka. Viera Horáková sa fašiangové zaujímavosti dozvedela od predsedu Občianskeho združenia Dragúni Františka Moronga.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Obec Choča pri Zlatých Moravciach nie je jedinou obcou, kde ešte stále fašiangové zvyky pretrvávajú. Je dobré, že stále sú ľudia, ktorí sa ich snažia udržiavať aj pre nasledujúce generácie.


Autorka: Viera Horáková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame