Príbeh s Reginou: 150 rokov bratislavského múzea

Príbeh s Reginou: 150 rokov bratislavského múzea

Múzeum mesta Bratislavy sa vo vynikajúcej kondícii  tento rok dožíva 150 rokov.  A to je presne dôvod, prečo sa  tento týždeň v našom seriáli  budeme pohybovať v jeho priestoroch. A začíname v Múzeu dejín mesta, v detskom ateliéri, ktorý ponúka deťom i dospelým  interaktívne vzdelávacie programy. Najskôr sa však s Jankou Bleyovou vráťme v čase. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľudia  azda od nepamäti túžili merať čas. A keď im už  nestačilo iba striedanie dňa a noci, či ročných období –  zrodili sa slnečné hodiny. Ľudia dokonca  na meranie času používali aj sviečku, potom to boli vodné, presýpacie, či mechanické hodiny. Vrchol rozvoja dosiahlo hodinárstvo na prelome 16. a 17. storočia. Najväčšia zbierka historických hodín na Slovensku má sídlo  v Bratislave na Židovskej ulici. Rokokový dom je svojim vzhľadom neprehliadnuteľný a patrí ku skvostom stredoeurópskej meštianskej architektúry. A práve tam sa s kurátorkou  zbierok Múzea mesta Bratislavy Zuzanou Francovou  vybrala Janka Bleyová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A je to tak – čas je fyzikálna veličina, ktorá plynie bez ohľadu na naše chcenie, či nechcenie a práve preto by sme s vymedzeným časom nášho bytia, mali narábať s pokorou a zodpovednosťou.

Kde sú tie časy, keď  múdre babičky dôverne poznajúce silu liečivých rastlín,  „iba odvarmi z byliniek  a kadejakými mastičkami“  – azda okrem zlomenín dokázali vyliečiť mnohé  zdravotné neduhy. A práve múdrosť ránhojičov, mastičkárov, či bylinkárov, v minulosti umne využili  aj prví apatekári, teda lekárnici. Viete však, že niekoľko storočnú históriu farmácie  pod jednou strechou ukrýva jedinečné slovenské múzeum farmácie v lekárni U červeného raka v Bratislave? Základné informácie o tomto  objekte  najskôr Janke Bleyovej ponúkla kurátorka zbierok Múzea mesta Bratislavy Marta Janovíčková.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je síce pravda, že pred stáročiami ručne miešané mastičky a odvary pomáhali, ale naši prapredkovia by nám zrejme závideli. Možnosti súčasnej medicíny, ktorá si hravo dokáže poradiť aj s vtedy smrteľnými ochoreniami boli v minulosti len utópiou.

Pri vstupe do expozícií Múzea historických interiérov v Apponyiho paláci v historickom centre Bratislavy, majú mnohí návštevníci akési deja vu. Veď rovnaké  porcelánové šálky, kávovar, alebo maľované tanieriky mala v byte s vysokánskymi stropmi aj ich stará mama, či suseda, o ktorej sa šuškalo, že má šľachtický pôvod. V tomto múzeu však nie je pastvou pre oči iba dobový nábytok, ale aj takzvané predmety všedného dňa. Práve do týchto priestorov zaviedla kurátorka zbierok Marta Janovíčková aj Janku Bleyovú.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V poslednej časti našich príbehov z Múzea mesta Bratislavy – vás zavedieme nie do jedného, ale hneď do dvoch múzeí. S kurátorom literárnych  zbierok Múzea Janka Jesenského  Danielom Hupkom vojdeme  aj do depozitára, v ktorom sú uložené všetky diela Janka Jesenského   a potom  sa s kurátorkou Dr. Elenou Kurincovou presunieme do  Múzea dejín mesta. A práve tam vás čaká niečo,  o čom ste doposiaľ možno ani nechyrovali – no a to všetko pre vás zozbierala Janka Bleyová...

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Občas by sme sa možno aj my mohli vrátiť do 19. storočia a zahrať sa rytierov, či básnikov, tak ako to robili členovia spolku Šlarafia. Isté je, že v každej dobe má zmysluplná  zábava význam. Aj to sa vám v tohtotýždňových príbehoch z rôznych expozícií  Múzea mesta Bratislavy snažila sprostredkovať Janka Bleyová. Od pondelka meníme autora i tému našich príbehov. Martin Jurčo príde s príbehom Vodného diela Gabčíkovo.

Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame