Príbeh s Reginou: Príbeh básne

Príbeh s Reginou: Príbeh básne

Vhodný čas na báseň – neexistuje. Tak ako nie je vhodné ročné obdobie a vlastne ani to  životné. Báseň je tu odjakživa, vzniká impulzívne z citov a pocitov v hlavách ľudí, ktorí dokážu slová vtesnať do umeleckej podoby. Niekedy aj do rýmov. A tak sa básne učíme v škôlke, škole, čítame si ich v stave radosti aj úzkosti a keď máme šťastie, možno ich dostaneme ako dar. Báseň má však  svoj deň aj v kalendári- dokonca svetový   a keďže je v marci, v tohto týždňovom príbehu si ju vezmeme pod drobnohľad. Aj s Hanou Michalčíkovou. 

Príbeh s Reginou: Príbeh básne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nemecký básnik Goethe na sklonku 18. storočia vyslovil slová, ktoré dodnes nič nestratili na význame: „Príliš veľa myslíme, ale príliš málo cítime. Viac ako stroje potrebujeme ľudskosť. Viac ako rozum potrebujeme láskavosť a miernosť. Denne počúvať trochu hudby, prečítať si nejakú báseň a povedať niekoľko rozumných slov.“
Možností, ako k takémuto poznaniu dospieť je niekoľko. A jednu z nich v dnešnom Príbehu odkrýva Hana Michalčíková.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Svetový deň poézie si pripomíname práve v marci. Prečo? Možno je v tom trochu zimnej nostalgie, spojenej s dekou a knihou pri teplom kozube.  Alebo je to skôr nedočkavosťou po jari, keď všetko okolo nás ožíva a ľahšie dávame priechod citom? Alebo len tak, akoby náhodou a mimochodom. Ako v básni Miroslava Válka – Len tak. Ako dôkaz, že aj tie najobyčajnejšie veci sa môžu dostať do básne  a byť aj krásnym vyznaním. Slovo má Hana Michalčíková.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

8. marec - deň ako stvorený na darčeky. Mnohé majú zaiste viac podobu praktickú, než romantickú... Ale čo tak darovať báseň? Vlastnoručne napísané verše? Že je rým kostrbatý, téma ošúchaná a papier zhúžvaný? Nevadí, dôležitá je láska. O tej poetickej bude aj dnešný príbeh s Hanou Michalčíkovou.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Niekedy slová strácajú svoj pôvodný význam. A krásna báseň je viac namaľovaná, ako napísaná. Aspoň tak ju vnímame, keď ju čítame, a možno ju aj počujeme v tónoch . Tak to býva v umení, ktoré vnímame všetkými zmyslami- poéziu nevynímajúc. Po celý tento týždeň sme sa v príbehu sústredili na poéziu, či jej máme dosť v živote, kedy ju potrebujeme, čo nám dáva. Ani dnešný príbeh nebude výnimkou. Začneme ho v Mestskej knižnici v Šahách . Vedúcej  Marty Šolmošiovej  sa Hana Michalčíková opýtala, ako sa snažia vzbudiť záujem  detí o poéziu.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Báseň môže byť nežná, úprimná, povzbudzujúca, vyznávajúca. Ale môže mať aj taký zvláštny atribút- môže byť len a len naša.

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame