Život Pavla Dobšinského

Život Pavla Dobšinského
Pred niekoľkými dňami, 6. marca, uplynulo 190 rokov od narodenia Pavla Dobšinského. Bol kňazom, prekladal a písal aj vlastné básne, no najznámejší je ako ten, kto zostavil a vydal slovenské rozprávky. Aký bol jeho život od narodenia v hornogemerskej obci Slavošovce až po koniec v roku 1882? Povie Michal Herceg.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Možno ste nevedeli, že Pavol Dobšinský sa vznáša aj nad nami. Nachádza sa v hlavnom pásme asteroidov medzi dráhou Marsu a Jupitera. Asteroid, ktorý je po ňom pomenovaný, má číslo 39880.

Zlatovláska, Pani mačička, Dvanásti bratia a trinásta sestra, ale aj Matej - veľký kráľ a Uliana - veľká kráľovná, Maťko a hlupáci, Zlatá priadka či dokonca Ľudojedi. V Dobšinského Prostonárodných slovenských povestiach nájdeme asi všetky rozprávky, ktoré poznáme a aj veľa takých, o ktorých sme ešte nepočuli. Michal Herceg otvoril Dobšinského trojzväzkové veľdielo na náhodnej strane a našiel toto.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rozprávky, ktoré čítame našim deťom, sú už iné ako tie, čo zapísal Pavol Dobšinský a jeho spolupracovníci. Okrem toho, že z nich vypadli niektoré hrôzostrašné motívy, zmodernizoval sa aj ich jazyk.

V piatok to bude už presne 190 rokov od narodenia Pavla Dobšinského, ktorý je známy ako zberateľ a vydavateľ slovenských rozprávok. Preto o ňom počúvame už od pondelka. Michal Herceg si však myslí, že najlepšie by bolo, keby sme si aspoň jednu Dobšinského rozprávku aj prečítali.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pavol Dobšinský a jeho rozprávky sú našou tohtotýždňovou témou. Dnes sa s Michalom Hercegom presvedčíme, že príbehy zozbierané po slovenských dedinách v rôznych prekladoch putujú aj do sveta. Začnime úryvkom z rozprávky Lomidrevo, ktorý budeme počuť v angličtine.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dnes (16. 3.) uplynulo presne 190 rokov od narodenia evanjelického kňaza, zberateľa a vydavateľa slovenských ľudových rozprávok Pavla Dobšinského. Michal Herceg nám jeho život a dielo približoval po celý tento týždeň. S Dobšinského rozprávkami sa neustále stretávame aj v našom detskom internetovom rádiu Junior. Ak si ho zapnete dnes, môžete sa so študentom Pavlom Dobšinským vybrať hoci aj na slovenský salaš.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zazvonil zvonec... a nášmu celotýždňovému rozprávaniu o Pavlovi Dobšinskom je koniec. Možno aj vy teraz nazriete do svojej domácej knižnice a padne vám do oka niektoré vydanie jeho rozprávok. Tak príjemné čítanie a nech sa vždy dočkáte len šťastných koncov.
Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame