Zvierací záchranári

Zvierací záchranári

Jar sa už aj pocitovo stala skutočnosťou a okrem príjemných slnečných lúčov nás teší aj prebúdzajúca sa príroda a ranný spev vtákov. Onedlho do nej pribudnú mláďatá, stromy sa zahalia do korún zelených listov a lúky zafarbí pestrá paleta kvetov. Príroda nám našťastie dáva istotu, že zatiaľ je všetko tak, ako má byť. No záleží len od nás, či to tak zostane navždy.
Tento týždeň pre vás Tatiana Šušková pripravila seriál s jarným nádychom. O ľuďoch, ktorým nie sú ľahostajné osudy zvierat.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme sa v našom seriáli vybrali za zvieracími záchranármi – ľuďmi, ktorí pomáhajú zraneným, chorým, osirelým a inak handicapovaným zvieratám. Do záchrannej stanice Havran v Ratnovciach pri Piešťanoch, ktorú založil pred osemnástimi rokmi Tibor Šnajdár ročne ošetria asi tristo voľne žijúcich zvierat. Skúsený „záchranár“ Tatiane šuškovej o svojich zverencoch povedal: 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme sa v Seriáli Rádia Regina vybrali spolu s Tatianou Šuškovou za zvieracími záchranármi. Našou prvou zastávkou bola záchranná stanica Havran, kde pomáhajú zraneným chorým zvieratám našich lúk a lesov, ale aj opusteným mláďatám. Zvieratá, s ktorými sa zoznámime v dnes majú oveľa exotickejší pôvod, ale spája ich jedno. Boli využívané ako cirkusové atrakcie alebo žili v nevhodných podmienkach u súkromných chovateľov. A Petra Molnárová nás hneď pri vstupe do Malkia parku v Orechovej Potôni presvedčí, že u nich sa nájdu naozaj obyvatelia všetkého druhu: 

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred tromi rokmi začal pri Orechovej Potôni vyrastať park, v ktorom našli svoj nový domov zvieratá z cirkusov alebo súkromných chovov. Aj keď pri pôvodnej myšlienke šlo najmä o záchranu mačkovitých šeliem, Klaudia Kollar Tatiane Šuškovej povedala, že do parku postupne pribúdali kengury, pávy, kozy, lamy, lemury, papagáje, ale aj ťava:  

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak spokojný Leví kráľ, v našom prípade Cezar tiež súhlasí. Patrí do rodiny viac ako stovky zachránených zvierat, ktoré po trápení v cirkusoch, či živote v zajatí u súkromných chovateľov našli svoj nový domov v Malkia parku v Orechovej Potôni.

Park pre exotické zvieratá zachránené z cirkusov a súkromných chovov, ale aj záchranná stanica pre zranené a choré zvieratá našich zemepisných šírok. To boli miesta, ktoré sme tento týždeň navštívili v seriáli Rádia Regina o zvieracích záchranároch. Po návšteve parku v Orechovej Potôni sa dnes opäť vydávame do Ratnoviec, kde Tatiane Šuškovej záchranár Tibor Šnajdár priblížil, ako sa ku nim vlastne zranené zvieratá dostávajú: 

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak to sa s nami rozlúčil kráľ neba orol kráľovský. V Seriáli Rádia Regina sme vám predstavili ľudí, ktorí pomáhajú opusteným, zraneným, chorým, ale aj v cirkusoch, či súkromných chovoch  zneužívaným zvieratám, opusteným mláďatám  Dobrému pocitu z toho, že sa okolo nás dejú pekné skutky a existujú ľudia, ktorí pomáhajú tým slabším a zraneným, dokáže však dodať pachuť napríklad správa, že za posledný mesiac bolo na Slovensku otrávených 48 vzácnych dravcov, pričom  ochranári hovoria o tom, že toto číslo môže byť oveľa vyššie.
Tak čo dodať?

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Malkia Park

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame