Bratislavská hotelová legenda

Bratislavská hotelová legenda

V našom seriáli vás tento týždeň zavedieme do priestorov hotela, ktorého história siaha až kdesi do 13. storočia. V stredoveku ho  pocestní poznali  pod názvom Labuť. Neskôr to bolo poetické pomenovanie „U troch zelených Stromov“ podľa  košatých stromov, rastúcich v jeho dvore. Hotel však menil nielen svoj názov, ale i majiteľov. Začiatkom 20. storočia   sa jeho majiteľom  stal   Henry Pruger. Tento talentovaný obchodník, ktorý precestoval celý svet,  priniesol  svoje skúsenosti z prevádzkovania londýnskeho Carltonu do Bratislavy.  S vervou sa pustil do rekonštrukcie  objektu a v roku 1912 vznikol nový hotelový komplex  Carlton – Savoy. Hrdý majiteľ  ho  otvoril  so všetkou pompou.  Viedenskí  a maďarskí  hotelieri len s údivom a úctou dvíhali obočie nad jeho výtvorom.  Spomínaný hotel  bol desaťročia  jedným z najlepších európskych hotelov.  I  keď dnes už má už iné meno, „starí Bratislavčania“ ho i tak stále poznajú ako Carlton.  A na to, ako „dýcha“ táto hotelová legenda dnes – bola zvedavá Janka Bleyová.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj dnes sa budeme pohybovať v priestoroch  hotela v historickom centre Bratislavy, ktorý svoju nevšednú  históriu začal písať už v 13. storočí. Jeden z jeho majiteľov, úspešný,  slávny a nesmierne šikovný podnikateľ Henry Pruger sa do objektu doslova zaľúbil. Chcel z neho vybudovať akési malé – veľké hotelové impérium. V  roku 1921 v ňom postavil práčovňu, miestnosť pre údržbu a v izbách dokonca zaviedol teplú vodu. Kvôli rekonštrukcii objektu sa však zadlžil, ale dlhy nevládal  splácať, veritelia odmietli čakať a Pruger si napokon siahol na život. Pečať, ktorú vtisol hotelu však ostala.  Presvedčila sa o tom aj Janka Bleyová, ktorú na potulkách hotelom,  sprevádzal jeho generálny riaditeľ Róbert Tóth.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme vás v historickom hoteli v Starom meste zoznámili s prácou dievčat, ktoré dostali do vienka nielen milotu, ale aj pevné nervy, aby s úsmevom na tvári dokázali zvládnuť kadejaké vrtochy hostí. Dnes to bude celkom iná parketa. S Jankou Bleyovou a jej spoločníkom, riaditeľom hotela Róbertom Tóthom, vchádzame do priestorov, kam je nepovolaným vstup zakázaný.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sú ľudia, ktorí sa nevedia poriadne vyspať nikde inde len v svojej posteli, ale sú aj takí,  ktorým vyhovuje anonymné prostredie hotelovej izby a istota, že večer nájdu ustlané lôžko a  že rovnako ráno, keď vstávajú, nemusia pohnúť ani prstom. Majú istotu, že to „niekto“ všetko uprace a ustelie. Ten niekto sú hotelové chyžné.  S Jankou Bleyovou sa vyberieme za nimi do jedného z najstarších bratislavských hotelov.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Predpokladám, že aj medzi vami sa nájdu takí, pre ktorých je varenie doslova vášňou.  Viem si však predstaviť aj tých, pre ktorých  je doslova trestom pripraviť menü na rodinnú oslavu pre 10 - 15 ľudí. A čo tak pozrieť sa do kuchyne, v ktorej pod dozorom jedného jediného človeka pripravia 300 obedov a vraj, ak by bolo treba, sú schopní podať ich aj tisíc. So šéfkuchárom jedného z najstarších bratislavských hotelov Jozefom Riskom a Jankou Bleyovou nahliadneme teda  pod pokrievky  ich kuchyne.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od pondelka do piatka nám Janka Bleyová sprostredkovala život v hoteli, ktorého história siaha až do 13. storočia.


Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame