Uličkami starého mesta: Potulky Šamorínom

Uličkami starého mesta: Potulky Šamorínom

Navštívili ste už mesto, v ktorom sa ukrýva Boh lásky? Šamorín má bohatú históriu. Prvá písomná zmienka je z roku 1287. V listine sa spomína Vila Santa Maria. V roku 1405 Žigmund Luxemburský udelil Šamorínu štatút kráľovského mesta so všetkými výsadami. Od 16.-teho storočia sa zemepánmi stali Pálfyovci. V súčasnosti má mesto vyše 12 tisíc obyvateľov. Spomeniem 5 prímestských častí: Čilistov, Mliečno, Kraľovianky, Šámot a Bučuháza. Našou sprievodkyňou bude Soňa Zakariásová. Prechádzku začneme pri najstaršej budove v meste, pri reformovanom kostole, ktorý patrí Kalvínom.  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Koncom 17. storočia mal Šamorín aj svojho vlastného kata. Bolo tu upálených 8 bosoriek a niekoľko sto žien bolo obvinených. Robili sa vodné skúšky na Dunaji, keď sa žena utopila dokázala svoju nevinu a pokiaľ sa jej podarilo plávať a teda sa zachránila, tak to znamenalo spojenie s diablom a bola upálená. Hranica bola na mieste bývalej strojnotraktorovej stanice. Prvé procesy sa začali v roku 1791 a posledná bosorka bola upálená v roku 1793 a bola to žena čilistovského richtára, takže neobišli ani zástupcov vrchnosti.

Stále spoznávame mesto, ktoré je len pár kilometrov od Bratislavy.  Prechádzame sa po Hlavnej ulici. So sprievodkyňou Soňou Zakariásovou sme sa zastavili pri budove bývalého kasína, je známe z poslednej tretiny 19. storočia.  

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Šamoríne je veľa kultúrnych a historických pamiatok, napríklad Rímsko – katolícky kostol, Evanjelický kostol, Synagóga a Reformovaný kostol – kalvínsky. Pred dvoma rokmi vytvorili na Pomlejskej ulici chodník slávy, významné šamorínske osobnosti tam majú svoju lavičku.

Autorka: Mária Babinská; Ilustr. foto: Mesto Šamorín

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame