Bratislavský Zuckermandel

Bratislavský Zuckermandel

Hostinec U Čierneho medveďa, K Zlatému anjelovi, U Hada, či Posledná útecha, piváreň Čierne hrozno, prevádzky na varenie piva, Brunnmaschinhause, z ktorého tlakové čerpadlá, poháňané konskou silou vytláčali vodu medenými potrubiami až do hradnej cisterny, sklad zbraní, židovský starobinec, ale aj „továreň na krv“ – teda dom, v ktorom istý taliansky lekár Lazarro Spalazzini koncom 18. storočia experimentoval s výrobou umelej krvi. To všetko by sme v dávnych dobách našli pri potulkách uličkami štvrte Zukermandel. Pred polstoročím prišla Bratislava odstránením židovskej štvrte, Vydrice a Zuckermandla o značnú časť historického centra a tieto časti mesta dostávajú dnes novú podobu. Ako vyzerá nový Zukermandel?
Na prechádzku nás pozýva sprievodca Marián Bilačič:  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme sa na prechádzku uličkami Bratislavy vybrali od bratislavského podhradia smerom k bývalej, ale aj súčasnej štvrti Zukermandel. Jeho hlavnú os v minulosti tvorila Podhradská ulica, ktorá bola neskôr známa ako Cesta Márie Terézie. Dnes je z nej Žižkova ulica, ktorá tento názov dostala v roku 1946. Jedna z jej častí sa zachovala dodnes a práve tam sme sa, hore nad Novým Zukermandlom, zastavili s Mariánom Bilačičom. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naše rozhlasové prechádzky nás zoznamujú nielen s históriou hlavného mesta, ale aj ponúkajú možné ciele vašich vlastných potuliek mestom. Tak dúfam, že sme vás inšpirovali.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: archív

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame