Kríže a Božie muky v areáli Železnej studničky

Kríže a Božie muky v areáli Železnej studničky

Železná studnička je názov prímestskej rekreačno-oddychovej lokality v Bratislavskom lesnom parku. Názov dostala podľa železitej vody, ktorá na jej území pramenila. V súčasnosti sa v bratislavskom lesoparku nachádza až 13 studničiek. Väčšina z nich je pekne upravená a majú aj svoje mená : Šenkárka, Zbojníčka, Himligárka, Máriin prameň či  Malý Slavín. Cestu na Železnú studničku si zvolila aj Hana Michalčíková, ale v centre jej záujmu neboli teraz studničky, ale kríže a cirkevné muky, ktoré na trase môžeme nájsť. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cez sviatočné dni kroky mnohých z nás mieria aj do lesov , parkov, na miesta, kde v príjemnej zeleni môžeme načerpať energiu ,aj oddýchnuť si. Pre Bratislavčanov je takýmto navštevovaným miestom aj Železná studnička. Ak sa sem vyberiete pešo, z Patrónky, tak si môžete urobiť aj malé  zastavenia na zaujímavých miestach. A obyčajnú prechádzku premeníte na vzdelávaciu- tak  to urobila aj Hana Michalčíková so svojou sprievodkyňou. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V prírode je dobré mať oči otvorené. Nielen preto, aby sme nezakopli, ale aj preto, aby sme mohli do seba nasať krásu jarnej prírody a spoznať miesta so symbolmi doby minulej.  Ako sme sa dozvedeli od Jany Hamšíkovej z Mestského ústavu ochrany pamiatok v okolí Železnej studničky je ich dosť.
 

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame