Životný štýl filatelistu Jána Mičku

Životný štýl filatelistu Jána Mičku

Ak poviete v Trnave filatelia -  každému sa hneď s ňou spojí meno: Ján Mička. Je nadšeným zberateľom známok od druhej triedy na základnej škole. Navyše, dlhé roky sa venuje mladým – aby preniesol lásku k poštovej známke aj medzi mladých a ukázal im krásu tohto koníčka.
Ján Mička popularizuje Trnavu cez rôzne filatelistické iniciatívy – poštové známky či prezentácie poštových pečiatok. Za všetky tieto aktivity dostal niekoľko ocenení. S kolegom, zberateľom Júliusom Molnárom okrem tradičnej filatelie zbierajú aj analogické pohľadnice, na ktorých je súlad obrazu pohľadnice, poštovej pečiatky a známky. Ako začal Ján Mička so zbieraním známok – aj na to sa ho pýtal Martin Jurčo.  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

án Mička patrí medzi propagátorov filatelie, a možno ho vidieť na rôznych zberateľských akciách. A keďže bol učiteľom a neskôr školským inšpektorom – má aj dar reči, krásne o zámkach rozprávať.

Dnes sa rozprávame s niekdajším učiteľom, no celoživotným zberateľom známok, ich propagátorom Jánom Mičkom z Trnavy. Trnava je aj preňho zaujímavým artefaktom, ktorý chce priniesť pre zberateľa aj cennú informáciu. A má aj veľa plánov, ako propagovať poštovú známku aj služby. Ján Mička má ďalšie tipy na budúci rok pokiaľ ide o propagáciu poštovej známky. Rozprával sa s ním Martin Jurčo.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 Každoročne možno vidieť Jána Mičku na mnohých podujatiach spojených s prezentáciou novej poštovej známky. Tento rok sa niesol v znamení 500. výročia reformácie – a na trnavskom uvedení známky s touto témou nemohol chýbať Ján Mička.

Autor: Martin Jurčo; Ilustr. foto: archív JM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame