Príbeh na týždeň: Zvyky zahraničných Slovákov

Príbeh na týždeň: Zvyky zahraničných Slovákov

V Príbehu na týždeň vám až do piatku priblížime zvyky a tradície Slovákov žijúcich v zahraničí. Na nedávnych folklórnych slávnostiach pod Poľanou predstavili gazdinky z oblasti srbskej Vojvodiny rôzne kulinárske lahôdky. Návštevníkom ich ponúkala bývalá učiteľka Anna Balážová – Čmelíková zo Starej Pazovy. Miroslav Würfl sa jej preto najskôr opýtal na tradičné jedlá z tohto regiónu.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Príbehu na týždeň vám predstavujeme tradície Slovákov žijúcich v zahraničí. V obci Mlynky žije v súčasnosti 2200 obyvateľov, z ktorých sa až 54 percent hlási k slovenskej národnosti.  Hovorí sa, že Mlynky sú najslovenskejšia dedina v Maďarsku. A miestni obyvatelia tu dodržiavajú aj starodávne slovenské zvyky. Miroslav Würfl sa o nich rozprával s Martou Demjénovou.

2. čsť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Príbehu na týždeň vám predstavujeme zvyky Slovákov žijúcich v zahraničí. Krajanský dvor na folklórnych slávnostiach pod Poľanou ponúkol slovenské tradície ako na dlani, a spoznávali ich domáci aj zahraniční návštevníci. Priamo v centre diania, medzi krajanmi, ktorí sú roztrúsení po celom svete, sa Miroslav Würfl  najskôr rozprával s Ľudom Pomichalom  z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Príbehu na týždeň vám predstavujeme tradície Slovákov žijúcich v zahraničí. Detský folklórny súbor Rozmarín pôsobí od roku 2004 vo Viedni pri Rakúsko-slovenskom kultúrnom spolku, ako prvý a zatiaľ jediný slovenský folklórny súbor v Rakúsku.  Založila ho Slovenka žijúca vo Viedni, Helena Steiner, ktorá je hudobným pedagógom aj umeleckou vedúcou súboru. Deti vystupujú vo Viedni nielen v slovenských a českých inštitúciách,  ale slovenskú ľudovú kultúru prezentovali už aj v Taliansku, Luxembursku a v Belgicku. Raz do roka ich môžete vidieť v Terchovej, ale i na folklórnych slávnostiach v Detve, v Bratislave či v Myjave. A prečo vlastne vznikol detský folklórny súbor vo Viedni?  Miroslavovi Würflovi  to vysvetlila vedúca súboru – Helena Steiner.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Príbehu na týždeň vám predstavujeme zvyky Slovákov žijúcich v zahraničí. Na nedávnych folklórnych slávnostiach pod Poľanou v tzv. „Krajanskom dvore“ predstavili návštevníkom svoje obyčaje aj členky Spolku kysáčskych žien.  Pôsobia   v srbskej obci Kysáč, len 16 km od Nového Sadu, a v súčasnosti tu žije takmer 4.000 Slovákov. Ich tradície Miroslavovi Würflovi  priblížila predsedníčka spomínaného Spolku - Ľudmila Berediová Stupavská.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Príbehu na týždeň sme vám od pondelka predstavili zvyky Slovákov žijúcich v zahraničí. Napriek tomu, že žijú mimo rodnej hrudy. Pôsobia v Srbsku, Chorvátsku, Maďarsku, Rakúsku, na Ukrajine, v Austrálii či v USA. Hrdo sa hlásia k slovenskej národnosti a dodržiavajú tradície, ktoré sa dedia z generácie na generáciu.

Autor: Miroslav Würfl; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame