Dožinkové rozprávanie

Dožinkové rozprávanie

Dychová hudba, alegorický sprievod, spev a tanec, gurmánske lokálne špeciality a oslava úrody -  tak si niektorí z nás pamätajú dožinky.  Aké boli v minulosti a aké sú dnes? Na túto otázku budeme hľadať odpovede až do piatku v jednotlivých častiach Príbehu na týždeň.  Miroslav Würfl sa o dožinkových slávnostiach najprv rozprával s etnologičkou Katarínou Nádaskou.

Dožinkové rozprávanie - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aké boli dožinky v minulosti a aké sú dnes? Na túto otázku budeme hľadať odpovede až do piatku v jednotlivých častiach Príbehu na týždeň. K dožinkovým slávnostiam neodmysliteľne patria ľudové zvyky aj tradičné kroje. Tak to bolo aj vo Vajnoroch, kde  Miroslav Würfl zavítal medzi členov Občianskeho združenia Podobenka, ktorí sa v krojoch chystali do slávnostného sprievodu. Najskôr oslovil Michala Zemana.

Dožinkové rozprávanie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už od pondelka sa venujeme dožinkovým slávnostiam. Neodmysliteľne k nim patria ľudové zvyky aj tradičné kroje. Tie môžeme najčastejšie vidieť v slávnostnom dožinkovom sprievode. Miroslav Würfl sa aj o ňom najprv rozprával s etnologičkou Katarínou Nádaskou.

Dožinkové rozprávanie - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na tohtoročných dožinkových slávnostiach vo Vajnoroch nechýbali ľudové zvyky, tradičné kroje, alegorický sprievod, spevy, tance, vystúpenia folklórnych skupín a návštevníci mohli ochutnať aj miestne kulinárske špeciality. Aké boli dožinky v minulosti a aké sú dnes? Aj o tom sa Miroslav Würfl ešte počas prebiehajúceho kultúrneho programu rozprával s členmi  Vajnorského okrášľovacieho spolku.

Dožinkové rozprávanie - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cigánska pečienka, plnené lokše, burčiak, kolotoče, koncerty a množstvo ľudí – to je atmosféra septembrových víkendov v Malokarpatskom regióne. Nebolo to tak vždy –  v minulosti sa hodovalo po zbere úrody, dnes pred jej začiatkom. Prečo je to tak? Aj to sa dozvieme v poslednej časti seriálu Miroslava Würfla.

Dožinkové rozprávanie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na vinobraní v Rači si už tento víkend môžete vychutnať okrem vínka aj burčiak či miestne gurmánske špeciality. Nebudú chýbať tradičné ľudové zvyky, alegorický sprievod  i vystúpenia rôznych hudobných skupín. Oberačkové slávnosti budú pokračovať o týždeň v Pezinku a posledný septembrový víkend aj v Modre.


Autor: Miroslav Würfl; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame