Pútnicke miesto Studnička v Pozbe - okres Nové Zámky

Pútnicke miesto Studnička v Pozbe - okres Nové Zámky

Pozba je obec na juhu Slovenska. Poznajú ju dobre návštevníci kúpaliska Podhájska, ktoré je neďaleko ,a najmä pútnici, ktorí sem každoročne chodia na púť k Sedembolestnej Panne Márii, patrónke Slovenska. Hoci tento rok z dôvodu epidémie tradičná púť nebude ,veriaci toto miesto navštevujú  pri rôznych príležitostiach ako sú svadby, krsty, či sväté omše zasvätené napríklad rodine. Pútnické miesto Studnička Pozba sa nachádza v trojuholníku medzi obcami Pozba, Bardoňovo a Dedinka. Miesto v lese, kde sa podľa legendy zjavila Panna Mária  ,volajú  miestni  Svätá studnička / Szentkút /. Vybrala sa ho spoznávať aj Hana Michalčíková.

Pútnicke miesto Studnička v Pozbe 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Spoznávali sme pútnické miesto  Studnička Pozba, ktoré je zasvätené Sedembolestnej Panne Márii, patrónke Slovenska. Jej sviatok slávime zajtra 15-teho septembra. Hoci tradičná púť nebude, veriaci sa na týchto posvätných miestach stretnú pri svätých omšiach v slovenskom aj maďarskom jazyku.

V našom seriáli Putovanie za svätými si všímame  pútnické miesta na západnom Slovensku. Dnes sme navštívili jedno z nich, ktoré sa nachádza v chotári obce Pozba a volá sa  Studnička. Tu sa podľa legendy zjavila Panna Mária. Ľudia si to miesto veľmi ctia a údajne už v roku 1470 tu boli postavené prvé kaplnky. V období jún – september sa tu konajú bohoslužby, pravidelne v každú nedeľu. Najznámejšou sa však Studnička v Pozbe stala púťou k Sedembolestnej panne Márii. Poznávať tieto zaujímavé miesta sa vybrala aj Hana Michalčíková.

Pútnicke miesto Studnička v Pozbe 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Navštívili sme  pútnické miesto Studnička v Pozbe, v okrese Nové Zámky V štyroch krajoch ich máme na západnom Slovensku 66. Žiaľ, púte sme si tento rok museli odpustiť a tak mnohé miesta, ktoré by aj zajtra ožili pútnikmi k sviatku Sedembolestnej panne Márii- patrónke Slovenska ,zostanú len v obmedzených možnostiach náboženských obradov.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame