Veľkonočné zvyky a tradície

Veľkonočné zvyky a tradície

Prípravy na veľkonočné sviatky sa pomaličky dostávajú do vyšších obrátok. Dlho očakávané sviatky jari už doslova klopú na dvere, a tak sa v mnohých domácnostiach začína upratovať, a niektoré gazdinky už začali zdobiť kraslice alebo pripravovať rôzne trvanlivé dobroty.

Sú obce, kde ešte aj dnes dodržiavajú tradície, ktoré sa u nich pestovali celé stáročia a sviatky sa začínali už na Zelený štvrtok. Patrí k nim aj v Uhrovec v Trenčianskom kraji. Miroslavovi Würflovi to potvrdila miestna milovníčka folklóru a tradícií, Eva Jamrichová. Prípravy na veľkonočné sviatky sa pomaličky dostávajú do vyšších obrátok.

Veľkonočné zvyky a tradície Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Veľká noc sa blíži, a tak niektoré gazdinky už aj v týchto dňoch chystajú kraslice. O rozmanitých spôsoboch zdobenia veľkonočných vajíčok sa viac dozviete v Rádiu Regina aj tento týždeň. Michal Herceg Vám od pondelka v Dobrej rade predstavuje tradičné, ale aj menej známe techniky zdobenia kraslíc.

Možno Vás niektorou technikou inšpirujeme, aby ste si tento rok pripravili pre kúpačov aj zopár netradičných a výnimočných kraslíc. Po zrušení pandemických opatrení budú veľmi vzácne, a šibačom budú ešte dlho pripomínať tohtoročné sviatky jari.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame