Veľká noc na Ukrajine

Veľká noc na Ukrajine

Fotografie v mobiloch a spomienky. To si priniesli Ukrajinci utekajúci pred vojnou. Veľká noc je aj u našich susedov, kde nájdeme najmä pravoslávnych aj gréckokatolíckych veriacich, významným sviatkom a obdobím. Pripravujú sa na ne dlhým prísnym pôstom, ale aj inak. Ako? To sa Iveta Pospíšilová dozvedela počas nahrávania v Piešťanoch.

Aké sú zvyky Ukrajincov? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Veľký piatok nazývajú aj na Ukrajine po novom – Sviatok utrpenia Pána. Vtedy veriaci chodia do kostola a modlia sa. V sobotu nadránom prichádzajú do chrámu na vzkriesenie, prinášajú ozdobené košíky s jedlom na posvätenie. Musí tam byť koláč pascha a maľované vajíčka.

Nedeľa je veselá, deti sa hrajú s ozdobenými vajíčkami a čakajú na darčeky od krstných rodičov. Všetci sa zdravia pozdravom: Christos vozkrés a odpovedajú: Vo istinu vozkrés. Ivetu Pospíšilovú zaujímalo aj to, či ukrajisnkí muži šibú a oblievajú tak, ako u nás na Slovensku.

Ukrajinskí muži vyšibú ženy o týždeň skôr Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Ukrajine je zvykom v nasledujúcom týždni počas veľkonočnej oktávy chodiť na cintoríny, zapáliť sviečky v kostoloch, navštevovať príbuzných či priniesť paschu. Keďže v tomto roku na cintoríny nemôžu ísť, zorganizujú spomienkovú panychídu v piešťanskej pravoslávnej modlitebni.

Autor: Iveta Pospíšilová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame