Kultúra pod strechou - 43. týždeň

Kultúra pod strechou - 43. týždeň
Kultúra je to, o čom sa v posledných dňoch veľa diskutuje, lebo práve kultúra je podľa niektorých to prvé bez čoho prežijeme. Nechcem sa hádať či áno alebo nie, a preto mám niekoľko kultúrnych tém, ktoré sú stále aktuálne a ktoré si môžete užiť aj počas korony. Prvým tipom sú knižky – poviem o jednej, ktorá pomáha dvakrát, zalistujeme aj v knižke o etikete, povieme o zaujímavej výstave v Záhorskom múzeu v Skalici, pripomenieme si skupinu Close Harmony Friends, ktorí spievajú už 30 rokov a zaspomíname si na spisovateľa Jozefa Pavloviča. Príjemný piatok vám želá Marcel Hanáček.

Dnes začíname knihou, ktorá chce pomáhať dvakrát. Izabelkine dobrodružstvá napísala Martina Pašková s ktorou sme sa o knižke porozprávali virtuálne, preto je ten zvuk trošku iný, ako keby sedela v štúdiu.

Izabelkina dobrodružstvá Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kniha Izabelkine dobrodružstvá obsahuje desať príbehov malej hrdinky. V závere deti nájdu krátky kvíz, ktorý hravým spôsobom preverí ich čitateľskú gramotnosť.

Záhorské múzeum v Skalici prináša v spolupráci s Galériou Joži Uprky v Uherskom Hradišti výstavu obrazov maliarov Slovácka 19. a 20. storočia. Návštevníci si môžu pozrieť diela Jožu i Františka Uprkovcov, tiež Antoša Frolku a ďalších umelcov tohto regiónu. Organizátori ju pripravili pri príležitosti 115. výročia založenia Záhorského múzea. Iveta Pospíšilová oslovila jeho riaditeľku Vieru Drahošovú.

Slovácko 19. a 20. storočia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výstavu si možno v bežných otváracích hodinách pozrieť do 20.novembra. Múzeum zabezpečí dodržanie všetkých príslušných opatrení.

Pred sebou mám ďalšiu zaujímavú knižku. Obrázky naznačujú,  že ide o knižku pre deti, ale veľa sa v nej dozvedia aj dospelí, lebo je to veľmi praktická a užitočná knižka o etikete. Etiketa – pravidlá slušného správania – takto jednoducho nazvala svoju knižku Marta Meszárosová. Viac sme si povedali so Sašou Petrašovou z vydavateľstva Slovart.

ETIKETA – Pravidlá slušného správania ako picture-book Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rok 2020 je pre Close Harmony Friends výnimočným z viacerých dôvodov.  Nitrianska vokálna kapela má okrúhle výročie – na slovenskej hudobnej scéne pôsobí tridsať rokov a práve v tomto roku prišiel aj jej reštart. Na jar pribudli noví členovia a keďže nemohli koncertovať, rozhodli sa pracovať na novom CD. O tom, ako sa im darí ale aj o situácii v kultúre v susednom Rakúsku sa s jej šéfom a operným spevákom Máriom Fančovičom rozprávala Jolana Čuláková.

Close Harmony Friends – 30 rokov na scéne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

So šéfom Close Harmony Friends a operným spevákom Máriom Fančovičom sa rozprávala Jolana Čuláková.

Každé významnejšie jubileum sme si s ním pripomínali. Bolo to aj tým, že jeho detské básničky a rozprávkové knižky poznal každý z nás. Hovoríme o básnikovi, textárovi a spisovateľovi Jozefovi Pavlovičovi, ktorý zomrel vo veku 87 rokov.
Rodák z Veľkých Kostolian napísal množstvo kníh pre deti. Lienka  Anulienka, Z košíčka, Štvornohé rozprávky, Prózy kozy Rózy, Veselá abeceda, Dúha farbičky si strúha...

Jozef Pavlovič  študoval na saleziánskom gymnáziu v Šaštíne, v Hodoch pri Galante, ale ešte predtým aj v Trnave. Okrem iného hral na mandolíne, lesnom rohu, krídlovke a poradil si aj s ďalšími hudobnými nástrojmi. Jedno stretnutie so spisovateľom Jozefom Pavlovičom takto sprostredkoval Michal Herceg.

Zomrel Jozef Pavlovič – Spomienka na spisovateľa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takáto príjemná spomienka na spisovateľa pre deti Jozefa Pavloviča zostala Michalovi Hercegovi. Texty Jozefa Pavloviča zneli aj v zhudobnenej forme v rôznych televíznych i rozhlasových reláciách. Spomeňme napríklad Zlatú bránu. V tom čase naspieval takýto detský  text aj spevák Vlado Oravec. A z pesničky sa stal hit. A volá sa Čerešne.

Prvá kniha Daniely Palkovej – Homolyovej Zázrak na vlásku vyšla v roku 1990. Odvtedy napísala desiatky ďalších básní – niektoré vyšli knižne, iné má autorka v rukopise.
Daniela Palková – Homolyová píše nevšedne. Zvláštna metaforika a štylizácia odkazuje na hlbšie súvislosti a jej básne sa asi lepšie čítajú, než počúvajú.
V každom prípade je to originálna tvorba a ukážku z nej nám prečíta Hana Michalčíková.

LITERÁRIUM: Daniela Palková – Homolyová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počúvali sme ukážku tvorby Daniely Palkovej – Homolyovej, čítala Hana Michalčíková.

Na záver ešte jedna pozvánka, ktorá súvisí aj s kultúrou a umením a síce s umením literatúry a s kultúrou čítania. Zajtra som si do Panorámy pozval tri dámy, s ktorými sa budeme rozprávať o dôležitosti čítania detí, o našej čiateľskej gramotnosti, o zaujímavých projektoch, ktoré v tomto duchu pripravujú knižnice a o všeličom inom. Stretneme sa zajtra po desiatej a môžete byť s nami aj vy – pri počúvaní Panorámy RR. Moje pozvanie prijali Judita Kopáčiková, riaditeľka Staromestskej knižnice
Helena Mlejová, riaditeľka BA mestskej knižnice
Timotea Vráblová, vedecká pracovníčka Ústavu slovenskej literatúry SAV
Tešíme sa aj na vás. Príjemný piatok a pekný víkend vám želá Marcel Hanáček.



Autor: Marcel Hanáček

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame