Kultúra pod strechou - 23. týždeň

Kultúra pod strechou - 23. týždeň

Vo vysielaní RRZ vás informujeme o mnohých aktuálnych novikách a jednou začneme aj dnešnú KPJS. V SNM otvorili novú antropologickú expozíiu – povieme vám, ako vyzerá, aj ako sa pracuje s kostrovými pozostatkami... aby sme mali aj trošku bulváru na úvod.

Pokračovať budeme výstavou, na ktorej tečú slzy – takú si môžete pozrieť v Bátovciach.

Na pešej zóne v Nitre môžete čítať a rôznymi inými spôsobmi sa kontaktovať s knihou – ide o tradičné nitrianske podujatie, povieme o jeho aktuálnej tohtoročnej podobe. V Hlohovci si pripomenuli ďalšiu významnú osobnosť – tejto činnosti sa venuje tamojšie združenie Ex libris ad personam Hlohovec. A zájdeme aj do Trnavy, kde tento rok po pandemickej prestávke opäť bude Hudba na radnici. Príjemnú hodinku s kultúrou a umením vám želá Marcel Hanáček.

Človek v čase a priestore – Nová antropologická expozícia v SNM
Autor: Marcel Hanáček

Slovenské národné múzeum – Prírodovedné múzeum otvorilo novú expozíciu antropológie. K štyrom expozičným celkom, pod spoločným názvom Zázrak prírody, tak pribudla nová – Človek v čase a priestore. Pre návštevníkov je prístupná v sídle múzea na Vajanského nábreží v Bratislave. Na jej príprave sa ako spoluautori podieľali Milan Thurzo, Peter Klepsatel, Miloš Gregor a Dušan Magdolen. Viac mi povedala kurátorka antropologických zbierok SNM – Prírodovedného múzea a autorka expozície Alena Šefčáková.

Človek v čase a priestore Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Otvorenie antropologickej expozície je zavŕšením ďalšej etapy prípravy nových moderných expozičných celkov v Prírodovednom múzeu, ktoré patrí k najnavštevovanejším múzeám SNM na Slovensku. Odborné spracovanie témy dopĺňa jej atraktívne vizuálne stvárnenie a verím, že sa bude páčiť aj vám.

Výstava, na ktorej tečú slzy – Ivana Kútiková vystavuje v Bátovciach
Autor: Michal Herceg

Výstava, na ktorej tečú slzy. Toto asi nie je na prvé počutie ideálna upútavka. Ivana Kútiková, ktorá svoje obrazy aktuálne vystavuje v Bátovciach však hovorí, že slzy môžu z človeka aj všeličo vyplaviť, pričom sa vám uľaví.  Alebo si len tak oddýchnete a prenesiete sa do iných svetov, ako sa to stalo Michalovi Hercegovi.

Výstava, na ktorej tečú slzy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Výstavu obrazov Ivany Kútikovej môžete v Bátovciach navštíviť do 26. júna.

Pešia zóna plná kníh – Podujatie na Kupeckej ulici v Nitre
Autor: Jolana Čuláková

Zajtra sa Kupecká ulica v Nitre už po desiatykrát zmení na Kníhkupeckú. Zaplnia ju knihy, hudba a literatúra,  diskusia so spisovateľkou Katarínou Kucbelovou, workshop pre deti a večerné hudobné vystúpenie. Jolana Čuláková sa o podujatí rozprávala s manželmi Madlou a Igorom Rjabininovcami, majiteľmi kníhkupectva a antikvariátu Pod vŕškom - organizátormi celodennej akcie, ktorej cieľom je oživiť pešiu zónu.

Pešia zóna plná kníh Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Podujatie s názvom Kníhkupecká sa v Nitre začne zajtra o 15. hodine na Kupeckej ulici v centre mesta.

Čas mal vtedy príchuť večnosti – Spomienky (na) Jána Vladislava v Hlohovci
Autor: Iveta Pospíšilová

Občianske združenie Ex libris ad personam Hlohovec sa venuje predovšetkým mapovaniu, dokumentácii a zviditeľňovaniu diela osobností umenia a kultúry, previazaných s týmto dnes okresným mestom na Považí. Najčerstvejším počinom je útla publikácia s názvom Čas mal vtedy príchuť večnosti. Obsahuje spomienky známeho českého básnika a prekladateľa, esejistu Jana Vladislava, vlastným menom Ladislava Bambáska, na jeho rané detstvo v Hlohovci. Tento literát a univerzitný pedagóg je okrem iných ocenení aj nositeľom francúzskeho Radu umenia a literatúry. V období rokov 1981 až 2003 žil a pôsobil v Sévres blízko Paríža. Iveta Pospíšilová oslovila literárneho historika Mariána Kamenčíka, ktorý knihu spomienok, doplnenú o rozhovory a komentáre, zostavil.

Čas mal vtedy príchuť večnosti Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spomienky Jana Vladislava sa veľmi ľahko čítajú a vykresľujú atmosféru prvej ČSR v malom meste. V detstve vnímame svet trochu inak, preto nie sú vždy presné.  Niektoré fakty v samostatnej časti publikácie doplnil riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Jozef Urminský. Tvorcovia knihy pozývajú na jej prezentáciu už túto nedeľu o 19tej do priestorov štýlovej hlohovskej kaviarne na Podzámskej ulici.

Hudba na radnici – Festival v Trnave
Autor: Martin Jurčo

Po minuloročnej prestávke sa tento rok opäť s júnom spája festival Hudba na radnici v Trnave. Priamo v historických priestoroch trnavského nádvoria bude znieť klasická hudba pre každého. Takto charakterizujú organizátori cyklus dvoch koncertov – už v túto sobotu a nedeľu vždy po 19. hodine. Vďaka mestu Trnava a partnerom sa môže Trnavský komorný orchester predstaviť opäť v plnom zvuku. Organizátorky festivalu – Alžbety Ševečkovej z Trnavského komorného orchestra sa Martin Jurčo rozprával o minulosti i súčasnosti prehliadky....

Hudba na radnici Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripomeňme, že bohatý program klasickej hudby cyklu Hudba na Radnici v Trnave bude počas tohto víkendu. V sobotu a v nedeľu vždy po 19. hodine ste vítaní – a vstup na koncert je dobrovoľný.

LITERÁRIUM: Jana Holičová
Autor: Marcel Hanáček

Dnešné Literárium uvádza jeho autorka nasledovne: Volám sa Jana Holičová a pochádzam z rázovitého kopaničiarskeho mesta Myjava. Vekovo patrím do skupiny  strednej generácie. Pracujem  v súkromnom sektore - v administratíve v Myjave. Medzi moje záľuby patrí turistika, záhrada, kvety, štúdium cudzích jazykov, hudba - hra na organe a písanie básní.  S písaním básní som začala už v teenegerskom období, ale až vtomo zrelšom  veku sa láska k písaniu prejavila naplno a táto tvorba je pre mňa veľmi dobrým relaxom, psychohygienou a spôsobom, ako osloviť ľudí. A práve  s pribúdajúcou básnickou tvorbou sa podarilo vydať minulý rok i moju  prvotinu – Zbierku  básní pod názvom " Báseň v srdci".
Ukážky z tvorby Jany Holičovej prečíta Bibiana Ondrejková.

LITERÁRIUM: Jana Holičová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Počúvali sme ukážku z tvorby Jany Holičovej z Myjavy, čítala Bibiana Ondrejková.

Viete, čo je príjemné aj na príprave tejto relácie? Že nemusím vymýšľať také tie všeobecné a všeobjímajúce závery a namiesto toho vám môžem pridať ešte niekoľko kultúrnych tipov, či priam pozvánok. Poďme teda na to.

Mesto Myjava a Centrum tradičnej kultúry v Myjave srdečne pozývajú na
61. ročník MFF MYJAVA 2021, ktorý sa pre nepriaznivú epidemickú situáciu v okrese uskutoční vo virtuálnom prostredí. Myjava je tuším posledný červený okres. Ale bohatý program festivalu nájdete na internete a vo vybraných regionálnych televíziách v Myjave či Piešťanoch.

V koprodukcii RTVS vznikol nový film, ide o film Martina Šulíka Muž so zajačími ušami, ktorého premiéra sa pripravuje už o týždeň.

Už túto nedeľu sa v DPOH a v kostole Klarisky uskutoční premiéra dvoch ďalších hier, ktoré sú súčasťou projektu Anomia 21. Predstavenie Ecce homo je alúziou na smrteľný hriech, obžerstvo, a predstavia sa v ňom Táňa Pauhofová, Emil Horváth, Ľuboš Kostelný a Jakub Rybárik.

V druhej hre Cena za závisť si stvárnia tri herečky - Lucia Vráblicová, Judita Hansman a Ina Marojević mužské postavy. Táto hra bude mať premiéru v nedeľu v Klariskách.

Tých podujatí bude určite viac – sledujte a užívajte si, keď sa už dá... a kým sa ešte dá. Príjemný piatok a vydarený víkend vám želá Marcel Hanáček.

Autor: Marcel Hanáček, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame