Kultúra pod strechou - 33. týždeň

Kultúra pod strechou - 33. týždeň

Kreslenie v rámci výstavy, sedem nitrianskych pahorkov, či návrat z takmer zabudnutej technike risografiky – to všetko sa dnes stretáva v KPJS. Najprv zájdeme do BA Kunsthalle na výstavu detskej tvorby, povieme si o aktuálnych podujatiach BKL a zájdeme do mesta pod Zoborom – nový projekt chce známe mesto – Nitru – predstaviť zasa trocha inak. Risografika je dnes už takmer zabudnutá výtvarná technika – viac sa dozviete v nasledujúcej hodinke a pozveme vás aj na výstavu textilnej výtvarníčky Milady Ždrnje, ktorá aktuálne vystavuje v Púchove. Príjemné piatkové popoludnie vám želá Marcel Hanáček.

Inšpirácia pre deti – Výstava v Kunsthalle v Bratislave
Autor: Iveta Pospíšilová

V bratislavskej Kunsthalle na námestí SNP aktuálne vystavujú detskú tvorbu dnes už renomovaných, žijúcich aj nežijúcich výtvarných umelcov.  Nechýbajú medzi nimi práce napríklad Márie Bartuszovej, Ladislava Čarného, Květy Fulierovej, Daniela Fischera, Rudolfa Sikory, či Vladimíra Popoviča a ďalších 20 autorov. Na výstavu zašla Iveta Pospíšilová a oslovila jej kurátorky Luciu Kotvanovú a Danielu Čarnú.

Inšpirácia pre deti – Výstava v Kunsthalle v Bratislave Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Návštevníci výstavy si môžu v tvorivej zóne nakresliť vlastnú kresbu. Všetky sa postupne ocitajú na sklenenej stene galérie. Súčasťou výstavy sú aj viaceré sprievodné podujatia, ako napríklad prednášky o svetových umelcoch, ktorí sa inšpirovali detskou tvorbou alebo aj o súčasných osnovách výučby výtvarnej výchovy na základných umeleckých školách. Ďalšou časťou projektu bude  kniha rozhovorov s viacerými vystavujúcimi výtvarníkmi.

Bratislavské kultúrne leto – Aktuálny program
Autor: Marcel Hanáček

Bratislavské kultúrne leto Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Krásy Nitry zodpovedne a ekologicky – Nový projekt v meste
Autor: Jolana Čuláková 

Leto v kombinácii s pandémiou ponúka nové možnosti, ako využiť voľný čas a spojiť kultúru napríklad aj ekológiou a ochranou životného prostredia a zamerať sa viac na svoje najbližšie okolie a región. V Nitre prišli s viacerými novinkami. Od turistického sprevádzania po netradičných miestach spojeného s upratovaním až po kultúrne cyklojazdy. Od augusta do septembra budú napríklad v malom amfiteátri pri Kostole sv. Gorazda aj Klokočinské kultúrne večery s priemietaním filmov. Jolane Čulákovej viac povedal člen občianskeho združenia ŠOK – Šport, osveta, kultúra Peter Ernest. 

Krásy Nitry zodpovedne a ekologicky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Dovolenku a prázdniny tak môžete prežiť aj v Nitre, ktorá ponúka veľa možností, ako ju bližšie spoznať a zároveň sa správať zodpovedne a ekologicky.

Risografika – Umelci sa vracajú k starej grafickej technike
Autor: Vlasta Cigánková

Technika risografiky nie je u nás príliš známa. Používala sa síce v 90-tych rokoch, ale po rozšírení digitálnych technológií upadla do zabudnutia. Zhruba pred desaťročím túto techniku objavila dizajnérska a kultúrno-umelecká scéna. Získala si aj umelcov, ktorí sa zapojili do tvorby diel s príbehmi z Trnavského kraja. O risografike sa s nimi porozprávala Vlasta Cigánková:

Risografika Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Risografiky sú vystavené v turistických informačných centrách Trnavského kraja, kde si ich záujemcovia môžu zakúpiť a podporiť tak umelcov a ich tvorbu.

Milada Ždrnja – Výstava v Púchove
Autor: Iveta Pospíšilová
 
Vo vestibule Divadla v Púchove otvorili ďalšiu autorskú výstavu textilnej výtvarníčky Milady Ždrnje. Doma je v Drietome, kde má aj svoj ateliér. Venuje sa tkaniu, plsteniu i technike netkanej tapisérie. Absolventku Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave navštívila Iveta Pospíšilová.

Milada Ždrnja – Výstava v Púchove Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Milada Ždrnja do svojich diel zatkala aj kvety lipy, sušených rastlín aj vtáčie pierka. Výstava Zatkané v nitiach vo vestibule Divadla v Púchove potrvá do 6. septembra. Okrem toho dve iné diela tejto textilnej výtvarníčky zo sympózia Ora et Ars si možno pozrieť na výstave v trenčianskej mestskej veži.

LITERÁRIUM: Emília Filipová – R
Autor: Marcel Hanáček

Dnes si prečítame z básní Eleny Filipovej. Ak ste zbystrili pozornosť pri mene Filipová, áno, zbystrili ste správne – Emília Filipová je matkou hudobníka Jara Filipa. Vždy mala blízky vzťah k literatúre, veľa čítala. Počas pracovného života pôsobila ako učiteľka, no podstatný čas venovala svojej rodine, manželovi a deťom, dnes je starou mamou dvanástich vnúčat. Jej poézia je ako krajinomaľba – svoje nálady predostiera ako jednoduché, ľahké a citlivé obrázky. Ukážky z poézie Emílie Filipovej prečíta Hana Michalčíková. 

LITERÁRIUM: Emília Filipová – R Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Ukážky z tvorby Emílie Filipovej čítala Hana Michalčíková.

To je nadnes z kultúry všetko, ak ešte nemáte program na večer, na Štrkovci bude ďalší z letných koncertov, dnes sa predstaví zoskupenie Nerieš a v rámci rockovej stredy tam vystúpi revivalová formácia KISS – vyzerajú ako KISS, hrajú ako KISS a dokonca majú na to aj certifikát, že sú takmer ako originál. Tých podujatí je určite viac, sledujte oznamy vo vašich mestách a obciach a užívajte si aj príjemné letné chvíle s kultúrou a umením. Príjemný piatok a vydarený víkend vám želá Marcel Hanáček.

Autor: Marcel Hanáček, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame