Kultúra pod strechou - 37. týždeň

Kultúra pod strechou - 37. týždeň

Secesia je krásne, nežné obdobie v dejinách umenia, inšpirované prírodou a festival secesie sa pokúsili prvý raz zorganizovať v Piešťanoch – tým začneme dnešnú KPJS. Potom vás vezmeme na literárne potulky Hlohovcom. V tomto mestečku pôsobilo niekoľko spisovateľov a sú tam zákutia, o ktorých možno neviete a mohli by ste, lebo je tam pekne. Pekný kostol majú v Mojmírovciach a aktuálne tam pripravili výstavu, v Galante budú znieť pesničky Karola Duchoňa a v meste pod Zoborom sa pripravujú na Divadelnú Nitru aj v novom kultúrnom priestore Bod.K7. To je krátka pozvánka do sveta kultúry a umenia, kam vás v nasledujúcej hodinke pozýva Marcel Hanáček.


Art Nouveau – Festival secesie v Piešťanoch
Autor: Iveta Pospíšilová

V nedeľu sa v Piešťanoch jeden festival skončil a druhý sa začína. Zatiaľ čo medzinárodný filmový Cinematik zavŕšil už 16 rokov, festival Art Nouveau iba vstupuje do budúcej histórie mesta i regiónu. Piešťanom architektonicky dominujú dva smery – secesia na Kúpeľnom ostrove a funkcionalizmus v centre mesta. Dalo by sa povedať, že Kolonádový most ponad Váh prepája tieto dva štýly, pretože vedie z centra do kúpeľov. Práve na oboch stranách rieky sa od pondelka budú konať podujatia nového festivalu secesie. Iveta Pospíšilová oslovila za organizátorov dramaturgičku podujatia Máriu Michalčíkovú z piešťanských kúpeľov.

Art Nouveau – Festival secesie v Piešťanoch Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Festival secesie Art Nouveau sa v Piešťanoch začína v pondelok o 15 tej hodine v Kúpeľnom dome Irma vernisážou reprodukcií plagátov z tvorby Alfonza Muchu.


Ex libris ad personam Hlohovec – Literárne potulky mestom
Autor: Michal Herceg

Pamätník martýrov meruôsmych rokov, pláž pod železničným mostom či Kaplnka Svätej Rozálie. To je len niekoľko miest, ktorými budú viesť zajtrajšie literárne potulky Hlohovcom. Princíp úspešného podujatia, ktoré píše už svoj piaty ročník, sa nemení. Ľudia spoznávajú zaujímavé zákutia svojho mesta, čítajú si pritom ukážky z literárnych diel, zažijú piknik v prírode a vždy aj nejaké prekvapenie. Helena Pekarovičová z občianskeho združenia Ex libris ad personam Hlohovec povedala Michalovi Hercegovi, že v predchádzajúcich literárnych potulkách nazreli aj tam, kam sa bežne dostať nedá.

Ex libris ad personam Hlohovec Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Nevšedný príbeh manželskej lásky, krása renesančného Hlohovca, uvedenie novej knihy. Všetko, čo vás čaká na  zajtrajších literárnych potulkách Hlohovcom povedať nemôžeme a ani nechceme. Už len zopakujem, že táto jedinečná púť sa začína zajtra o deviatej pri šulekovskom pamätníku. Pripojiť sa však môžete na ktorejkoľvek ďalšej zastávke.

Výstava v Mojmírovciach – 300 rokov kostola sv. Ladislava
Autor: Jolana Čuláková

Národná kultúrna pamiatka Kostol sv. Ladislava v Mojmírovciach má tristo rokov. V Regionálnom obecnom múzeu sa rozhodli k tomuto výročiu nainštalovať výstavu a vydať publikáciu. Vybrala sa sem Jolana Čuláková, ktorú zaujímalo, čo všetko sa môže návštevník dozvedieť v miestnom múzeu, ktoré sídli v krásne zrekonštruovanom historickom kaštieli – letohrádku kniežaťa Aldobrandiniho v centre obce. Spýtala sa na to riaditeľky múzea Edity Filipovej.

Výstava v Mojmírovciach Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Okrem výstavy venovanej 300-ročnej histórii Kostola sv. Ladislava si v Regionálnom múzeu v Mojmírovciach môžete pozrieť stálu výstavu o živote ľudí v obci a v širšom okolí a vidieť môžete vzácne knihy z farskej knižnice. 


Kantiléna – Pesničky Karola Duchoňa v Galante
Autor: Martin Jurčo

Je všeobecne známe, že spevák Karol Duchoň sa narodil v Galante. Nájdete tam aj jeho pamätník a pri tamojšom kaštieli aj pamätnú izbu. Už 20-krát sa na jeho počesť v Galante uskutočnila aj súťaž Kantiléna. Je to prehliadka pesničiek Karola Duchoňa v podaní mladých spevákov. A k tomu jeden hosť a jeho recitál.
Po minuloročnej prestávke bude 21-ročník Kantilény práve dnes v sále Mestského kultúrneho strediska. Všetko je v tejto chvíli už pripravené – takže nám podrobnosti povie Martin Jurčo.

Kantiléna Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Ak sa vám teda páčia pesničky Karola Duchoňa a veľkých orchestrov – dnes po 18tej hodine je v Mestskom kultúrnom stredisku v Galante 21. ročník Kantilény – prehliadky pesničiek Karola Duchoňa. A teraz jedna z Karolových piesní z televíznej relácie Našich deväť.


Divadelná Nitra – Nový kultúrny bod.K7
Autor: Jolana Čuláková
 
Medzinárodný festival Divadelná Nitra sa začína 1. októbra. Ešte predtým však uviedli do života nový kultúrny priestor v meste pod Zoborom, v ktorom sídli štáb a ktorý bude celoročne k dispozícii verejnosti a celej  umeleckej obci.  Priestor s názvom bod.k7 vznikol vo výnimočnom priestore priamo v  centre mesta na pešej zóne – v bývalej budove banky. O tom, čo všetko pripravujú mimo samotného festivalu Jolane Čulákovej povedala zástupkyňa riaditeľky asosiácie a festivalu Divadelná Nitra Anna Šimončičová.  

Divadelná Nitra – Nový kultúrny bod.K7 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Festival Divadelná Nitra k svojej tridsiadke dostal darček v podobe priestoru v centre mesta a práve v čase pandémie, keď sa zdá, že ľudia sa od seba vzďaľujú, sa približuje k ľuďom. Aktivity v kultúrnom bode K7 naplno rozbehnú po skončení medzinárodného festivalu, ktorý je naplánovaný na prvý októbrový víkend.


LITERÁRIUM: Ján Luhový 
Autor: Marcel Hanáček 

Dnes vyberáme z toho, čo ste nám poslali na adresu literarium@rtvs.sk
Báseň na úteku. Tak nazval nasledujúce veršíky Ján Luhový. Číta Ľudovít Jakubove.

LITERÁRIUM: Ján Luhový Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Báseň na úteku od Jána Luhového čítal Ľudovít Jakubove. 


Záver:


A to je všetko, čo sme dnes z kultúry a umenia zhromaždili pod jednu strechu. Mestá a obce pozývajú na rôzne podujatia s poznámkou, aby ste sa vopred informovali, či sa uskutočnia, lebo farbia sa nám nielen listy na stromoch, ale aj okresy na covidovej mape Slovenska. Hádam to nejak zvládneme – aj tú jeseň, aj tie opatrenia a dúfajme, že nezostaneme sedieť doma. Napokon – stále je dosť aj podujatí v exteriéri, bude napríklad Biela noc – zaujímavý festival vizuálneho umenia – ten bude v uliciach a predĺžili ho na dva týždne, aby sme si mohli vychutnať kreatívcov dlhšie. Vychutnávajte si príjemné jesenné dni – krásny piatok a príjemný víkend vám želá Marcel Hanáček.  

Autor: Marcel Hanáček, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame