Kultúra pod strechou - 38. týždeň

Kultúra pod strechou - 38. týždeň

Občas sa stretnem s niečím, čo ma zrazu osloví, aj keď som vedel, že sa to dá. Naposledny to boli víťazi amarérskej Cineamy, ktorí vyhrali s filmom natočeným na mobil. Ja viem, že sa to vraj dá, ale tí chlapci to urobili veľmi hravo a nápadito. Aj o tom povieme v KPJS. Zájdeme do Hlohovca na michalské dni, v Piešťanoch budeme obdivovať kolekciu diel Alexandra Trizuljaka a zaujímavú výstavu pripravili v Senici. To je niečo z inšpiríácií, ktoré sme pripravili do nasledujúcej hodinky. Príjemné piatkové popoludnie vám želá Marcel Hanáček.


Alexander Trizuljak – Kolekcia objektov v Piešťanoch
Autor: Iveta Pospíšilová

Ak vyslovíme meno akademického sochára Alexandra Trizuljaka, mnohým sa v mysli vybaví socha vojaka na bratislavskom Slavíne. Jeho dielo poznajú aj tí, ktorým meno výtvarníka nič nehovorí. Prechádzame totiž vo viacerých slovenských mestách okolo sôch vo verejnom priestore, ktorých autorom je práve Alexander Trizuljak. Piešťany nedávno získali do bezplatného prenájmu kolekciu jeho ôsmich plastík. Vlani uplynulo 30 rokov od smrti autora, ktorý pre svoje náboženské presvedčenie v 70tych a 80tych rokoch minulého storočia nedostával väčšie štátne zákazky a nemohol ani organizovať verejné výtvarné aktivity.  V máji tohto roku sme si pripomenuli 100. výročie jeho narodenia, ku ktorému Dom umenia v jeho milovaných Piešťanoch pripravil prierezovú výstavu. Je výsledkom spolupráce troch kurátoriek – Simony Jankovičovej, Pavly Lazárkovej – Trizuljakovej a Lindy Blahovej z Piešťanskej mestskej galérie, ktorú oslovila Iveta Pospíšilová.

Alexander Trizuljak – Kolekcia objektov v Piešťanoch Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výstavu akademického sochára Alexandra Trizuljaka v piešťanskom Dome umenia si možno pozrieť do 30. septembra. Ku kolekcii sôch v Mestskom parku sa vrátime v niektorom z budúcich vydaní Kultúry pod jednou strechou.


Michalské dni v Hlohovci – Aktuálne informácie o podujatí
Autor: Michal Herceg

Posledný septembrový víkend býva v Hlohovci venovaný michalskému jarmoku. Tohto roku ho nahradia takzvané michalské dni. Začínajú sa už dnes. Podrobnosti o ich programe zisťoval Michal Herceg.

Michalské dni v Hlohovci Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Michalské dni v Hlohovci, ktoré tento rok nahradia hlohovecký michalský jarmok sa začínajú už dnes.


Film sa dá natočiť aj na mobil – Cineamu vyhral film z mobilu
Autor: Jolana Čuláková

Výborný film, ktorý má šancu uspieť v súťaži,  nemusí byť natočený drahou vizuálnou technikou. Jakub Chochula so svojím susedom Jánom Feckaničom z Nitry  sa počas lockdownu nudili a natočili film pre svoje deti. Použili hračky, ktorých majú doma habadej a na mobil za jedno popoludnie natočili príbeh o zlodejoch koní. Poslali ho do 29. ročníka celoslovenskej súťaže amatérskej tvorby Cineama a vyhrali. Jolane Čulákovej o vzniku filmu porozprával  jeden z autorov Jakub Chochula. 

Cineamu vyhral film z mobilu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Víťazný akčný päťminútový film Jakuba Točiča Chochulu a Jána Feckaniča, v ktorom nechýbajú bláznivé policajné naháňačky a kaskadérske kúsky, si môžete pozrieť na stránke Národného osvetového centra, ktoré je organizátorom súťaže amatérskych filmárov Cineama.


Je potřeba starat se o své zahrady – Výstava v Senici
Autor: Vlasta Cigánková

Záhorská galéria v Senici predstavuje kolektívnu výstavu diel českých a slovenských vizuálnych umelcov, ktorí pracujú s environmentálnymi témami. Výstava s názvom Je potřeba starat se o své zahrady nie je projektom čisto výtvarným, ale snaží sa aj o osvetovú a vzdelávaciu rovinu. Dôležitou súčasťou sú sprievodné akcie, ktorých cieľom je prepojiť okruhy ľudí zaujímajúcich sa o umenie, ekológiu, ochranárstvo a krajinu. Viac povie Vlasta Cigánková:

Je potřeba starat se o své zahrady – Výstava v Senici Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Barbara Lungová avizuje, že výstava s touto tematikou nie je posledná a už pripravuje jej pokračovanie. 


Nástupište 1 – 12 Topoľčany – 10 rokov kultúrneho priestoru
Autor: Jolana Čuláková
 
Externé inštalácie, koncerty, prehliadka mesta a publikácia, ktorá mapuje pogrom na Židov po skončení 2. svetovej vojny v Topoľčanoch - aj tak si chce pripomenúť kultúrny priestor Nástupište 1-12 svoje desiate výročie vzniku. Odvtedy urobili v priestore podchodu pod topoľčianskou autobusovou stanicou desiatky kultúrnych počinov a inštalácií, ktoré rezonujú na slovenskej kultúrnej scéne. O dvojdňovom podujatí, ktoré sa začína dnes, Jolane Čulákovej viac povedala Zuzana Novotová Godálová z občianskeho združenia Nástupište 1-12.

Nástupište 1 – 12 Topoľčany – 10 rokov kultúrneho priestoru Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes a zajtra je pre verejnosť pripravený výnimočný a zaujímavý program v Topoľčanoch a v októbri si môžete časť z neho pozrieť v Nitre počas prezentácie Európskeho hlavného mesta kultúry. 


LITERÁRIUM: Kristína Janegová 
Autor: Marcel Hanáček 

KRISTÍNA JANEGOVÁ, (1952), žije a tvorí v kraji pod Veľkou Javorinou, v meste Stará Turá, no srdcom je Myjavčanka. V kopaničiarskom kraji prežila celý svoj aktívny život. Počas mnohých rokov zúčastňovala sa rôznych literárnych súťaží s celoslovenskou pôsobnosťou ako Wolkrova Polianka, Literárna Senica, literárna súťaž Trenčín Jozefa Braneckého, kde získala i rad významných ocenení. Svoje verše uverejňovala v Novom slove mladých, Romboide, v časopise pre mladú literatúru a umenie Dotyky. Dnes si zalistujeme v jej novej zbierke Čarovný záhradník. Táto – tretia zbierka básní autorky je úprimnou výpoveďou o vzťahoch. Pohybuje sa od najintímnejších polôh vzťahu muža a ženy, po vzťah človeka k človeku vôbec, vzťah k prírode, k zvieratám, k záležitostiam medzi nebom a zemou. Z tvorby Kristíny Janegovej číta Hana Michalčíková.

LITERÁRIUM: Kristína Janegová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ukážky z tvorby Kristíny Janegovej čítala Hana Michalčíková.

Záver:

A ešte tri tipy na záver: do nedele môžete navštíviť unikátnu a veľmi krátku výstavu – môžete si zblízka pozrieť sochu archanjela Michala z Michalskej veže, ktorú aktuálne opravujú. Socha je vystavená v bratislavskej Starej radnici.

v pondelok (27.09.2021) Divadlo Aréna uvedie prvú premiéru v priestoroch DPOH, kde bude dočasne hrávať počas prebiehajúcej rekonštrukcie budovy divadla. Prvou premiérou bude svetoznámy muzikál LAZARUS v réžii Mariána Amslera, v hlavnej úlohe s Robertom Rothom.

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvádza novú inscenáciu v štúdiu a predstaví dielo Pomalý svet. Tento titul prináša povzbudenie a vieru v pozitívne ľudské vlastnosti. Po nesmierne vyčerpávajúcom roku plnom tragických správ a dramatických udalostí sa rozhodli vytvoriť inscenáciu, počas ktorej môžeme na chvíľu spomaliť a prestať sa upriamovať na negatívne správy.

Víkend plný pozitívnych správ vám želá Marcel Hanáček.

Autor: Marcel Hanáček, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame