Vo svete divadelníkov

Vo svete divadelníkov

Šijú kostýmy a obuv na mieru, vyrábajú predmety, ktoré si v obchode nekúpime. Zhotovujú originály v pravom slova zmysle.  Na svojom konte majú tisíce výnimočných diel, ktoré boli súčasťou divadelného predstavenia, alebo opery či baletu. V bratislavskom Ružinove sú umelecko-dekoračné dielne Slovenského národného divadla. Tento jedinečný umelecký výrobný areál na Mliekarenskej ulici tvorí okrem ateliéru a rôznych dielní aj farbiareň, čistiareň či raritný výťah. Do fabriky na ilúzie vkročila aj Mária Babinská. O histórii dielní nám viac povie riaditeľ Jaroslav Valek. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Umelecko – dekoračné dielne v bratislavskom Ružinove sú výnimočným výrobným areálom, ktorý založil profesor Ladislav Vychodil v roku 1959. V súčasnosti tu pracuje 150 zamestnancov. Výroba jednej inscenácie od výtvarných návrhov cez technickú dokumentáciu a materiálne zabezpečenie trvá päť až šesť mesiacov. Mária Babinská sa opäť stretla s umelcami telom i dušou.  

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Unikátne, rozprávkové a fascinujúce. Aj to sú prívlastky, ktoré nesú Umelecko-dekoračné dielne Slovenského národného divadla, ktoré sídlia na Mliekarenskej ulici v Bratislave. Do továrne na vizuálne zážitky, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou každej divadelnej produkcie opäť nazrela Mária Babinská. Tentoraz bola zvedavá na obuvnícku dielňu. 

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj dnes navštívime továreň na ilúzie. Aj tak by sme mohli nazvať Umelecko-dekoračné dielne Slovenského národného divadla, ktoré sídlia v bratislavskom Ružinove. Už sme sa dozvedeli ako sa tvorí scéna, boli sme aj v obuvníckej dielni a tentoraz si posvietime na výrobu kostýmov. Mária Babinská sa najskôr zhovárala s vedúcou kostýmovej výroby Katarínou Čaneckou. 

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom príbehu Umelecko-dekoračných dielní sme už videli, zažili a spoznali tvorbu mnohých umelcov. Včera sme navštívili krajčírsku dielňu, takže už vieme, ako sa vyrába dámske či pánske oblečenie. Niekedy však treba kostým dotvoriť, napríklad skrášliť nejakými perličkami, čipkami alebo naopak urobiť ho tak, aby vyzeral ako špinavý, použitý. Okrem toho dôležité sú aj pokrývky hlavy, čiže klobúky. Mária Babinská objavovala čaro patinačnej dielne. Najskôr oslovila Veroniku, ktorá je tam už 34. sezónu.   

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Patinačnou, zbrojárskou a vlásenkárskou dielňou sme uzavreli náš príbeh Umelecko-dekoračných dielní SND. Všetci, ktorí tu pracujú sú veľmi kreatívni a ako sme viackrát počuli svoju robotu milujú. A my z Rádia Regina im želáme, aby ich práca stále napĺňala a držíme im palce, aby všetko stihli do júnovej premiéry. My ako diváci sa môžeme tešiť na operu Tosca  a dve činoherné predstavenia Vojna a mier a Nad našu silu.

Autorka: Mária Babinská; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame