Český spolok na Slovensku má 25 rokov

Český spolok na Slovensku má 25 rokov

Český spisovateľ a historik Pavek Kosatík tvrdí, že Česi a Slováci nemali nikdy v histórií lepšie vzťahy ako v súčasnosti, keď má každý z národov už štvrťstoročie vlastný štát. Na Slovensku žije v súčasnosti okolo 47 000 Čechov. Mnohých spája so Slovenskom práca, rodina, aj kopa záujmov. A mnohí z nich sú združení v najstaršom krajanskom spolku na Slovensku, v Českom spolku Bratislava. Hana Michalčíková sa práve o ňom rozprávala s predsedom Jiřím Výborným. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Český spolok Bratislava, o ktorom sa dnes zhovárame s predsedom Jiřím Výborným je nepolitické Občianske združenie obyvateľov Slovenské republiky hlásiacich sa k českému, moravskému a sliezskemu pôvodu. Na Slovensku funguje od roku 1993. Kým spočiatku riešil praktické záležitosti rodín, po rokoch sa jeho aktivity orientujú na spoločenské, kultúrne a športové podujatia.

Sedem desaťročí spolunažívania Čechov  Slovákov bolo pekných, podnetných, ale aj turbulentných, ako to v spolunažívaní často býva. Dnes však  majú k sebe oba národy v samostatných štátoch bližšie, ako ktorékoľvek iné v Európe. Potvrdzujú to aj skúsenosti ľudí združených v Českom spolku Bratislava, ktorý oslávil štvrťstoročie svojho vzniku. Hana Michalčíková pokračuje v rozhovore s jeho predsedom Jiřím Výborným.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri príležitosti osláv stého výročia vzniku Československa a 25. výročia vzniku najstaršieho krajanského spolku na Slovensku pripravil Český spolok Bratislava reprezentatívnu výstavu tvorby výtvarníkov českého, moravského a sliezskeho pôvodu. Môžete si ju pozrieť ešte  do konca júna v galérii Slovenského rozhlasu.


Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Český spolok

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame