Svet bábkového divadla

Svet bábkového divadla

Od roku 2003 sa každoročne oslavuje na konci marca Svetový deň bábkového divadla. Tento deň schválil Medzinárodný zväz bábkarov – UNIMA. Bábkové divadlo poznajú mnohí z nás cez rôzne staršie večerníčkové seriály či cez Slniečko na rukavičke alebo televízneho Drobčeka. No skúste ísť s deťmi do bábkového divadla. Určite to nebude len prvá a jediná návšteva. O fascinujúcom svete bábok a bábkového divadla bude hovoriť počas celého týždňa aj Martin Jurčo.  

Svet bábkového divadla - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Divadelníci majú tento týždeň sviatok, tak aj my vám približujeme jednu z foriem divadla, a to bábkové divadlo.  S Martinom Jurčom a odborníkom na bábkové divadlo Jurajom Hamarom sme včera hovorili o kočovných bábkohercoch, dnes si pripomenieme vývoj bábkoherectva v 20. storočí. Pokračuje Martin Jurčo. 

Svet bábkového divadla - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po celý týždeň hovoríme o bábkovom divadle a dnes si povieme aký je život bábkoherca. Ivan Gontko je bábkoherec v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre. Martin Jurčo ho navštívil v čase, keď sa pripravoval na predstavenie a na úvod predstavil niektoré svoje postavy. 

Svet bábkového divadla - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Drobček, Prasiatko a Medvedík či Slniečko na rukavičke, ale napríklad aj Kuko či Harvepíno. Práve tam, kde sa v dnešnom príbehu pôjdeme pozrieť, vznikli aj tieto televízne postavičky. Aj keď tam vyrábajú hlavne postavy, ktoré účinkujú na doskách Bratislavského bábkového divadla. Dielne spomínaného divadla krásne voňajú lepidlom, farbami, a ako tamojší výtvarníci hovoria – musia byť aj stolármi, krajčírmi, truhlármi. Martinovi Jurčovi to potvrdili Martina Tužinčinová a Beáta Zázrivcová z dielní Bratislavského bábkového divadla.

Svet bábkového divadla - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom seriáli od pondelka hovoríme o bábkovom divadle. Pozreli sme sa do bábkarských dielní, do divadla, povedali sme si niečo o histórii bábkového divadla a teraz si predstavíme známe mená a známe hlasy. Bratislavská televízia v oblasti tvorby pre deti úzko spolupracovala s vtedajším Štátnym bábkovým divadlom a tam vznikali všetky postavičky, ktoré poznáme z televíznej obrazovky. A aj herci boli domovsky v spomínanom divadle, ktoré sa dnes volá Bratislavské bábkové divadlo. Martin Jurčo vám na úvod pripomenie hlas jednej z postavičky a napokon aj bábkoherečku Emíliu Tomanovú. 

Svet bábkového divadla - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak to bol náš príbeh o bábkovom divadle. Pripomenuli sme si niekoľko známych mien bábkohercov, ale aj ich postavičky. V pondelok nás čaká ďalší príbeh, bude venovaný 70. výročiu založenia Dediny mládeže. 

Autor: Martin Jurčo; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame