Prvý slovenský bibliograf Ľudovít Rizner

Prvý slovenský bibliograf Ľudovít Rizner

Spisovateľ, pedagóg, etnograf a historik. No najmä zakladateľ slovenskej bibliografie. Ľudovít Vladimír Rizner. Tento rok uplynulo už 170 rokov od jeho narodenia. Žil mimo hlavného centra diania – v Zemianskom Podhradí neďaleko Nového Mesta nad Váhom. No, dokázal veľa. Najmä vstúpiť do dejín vôbec prvým komplexným súpisom slovenských kníh. Jeho Bibliografia vyšla až po smrti. Má viac ako 2100 strán a obsahuje súpis všetkých slovenských kníh do roku 1900. V Bošáckej doline na Ľudovíta Vladimíra Riznera nezabúdajú. V Zemianskom Podhradí môžeme navštíviť aj jeho pamätnú izbu. Viac sa o živote tejto osobnosti dozvedel Martin Jurčo od regionálneho historika a učiteľa Daniela Bradáča.

Prvý slovenský bibliograf Ľudovít Rizner 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Hovoríme o Ľudovítovi Vladimírovi Riznerovi. Od jeho narodenia uplynulo tento rok 170 rokov. Bol síce obyčajným učiteľom na evanjelickej škole v Zemianskom Podhradí, no mal veľké kontakty s osobnosťami kultúrneho života. A vďaka jeho veľkej láske ku knihám vznikol aj vôbec prvý súpis slovenských kníh. V Zemianskom Podhradí nájdeme aj školu, kde Rizner učil, rovnako aj expozíciu, kde sa môžeme niečo o ňom dozvedieť. Aj keď život Ľudovíta Vladimíra Riznera nebol jednoduchý. Martinovi Jurčovi povedal viac tamojší historik a učiteľ Daniel Bradáč.

Prvý slovenský bibliograf Ľudovít Rizner 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



A ešte jedna zaujímavosť o Ľuudovítovi Vladimírovi Riznerovi. Redigoval odborný časopis Obzor i Knižnicu slovenského ľudu. Navyše, prispieval do slovenských i českých kalendárov a podieľal sa i na Ottovom slovníku náučnom.

Galéria

rizner.jpg rizner 3.jpg rizner dom.jpg
Autor: Martin Jurčo; Foto: archív autora

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame