Johanka Hrebendová Bóriková

Johanka Hrebendová Bóriková

Slovenská priekopníčka nielen vojenského ošetrovateľstva.

Meno britskej ošetrovateľky Florence Nightingalovej je vám pravdepodobne známe. Aj vďaka jej hygienickým opatreniam sa zachránili životy tisícok vojakov počas takzvanej Krymskej vojny. Podobnú osobnosť sme mali aj na Slovensku a jej pôsobenie sa začalo dokonca ešte skôr. Volala sa Johanka Hrebendová Bóriková. V januári tohto roku sme si pripomenuli 140. výročie jej úmrtia a blížiaci sa 28. jún je zase dňom jej narodenia. Tohto roku vzniklo v jej dlhoročnom bydlisku a pôsobisku, vo Vrbovciach neďaleko Myjavy, občianske združenie Johanky Hrebendovej Bórikovej. Osud tejto výnimočnej ženy priblížil Michalovi Hercegovi predseda združenia Pavol Vandelia.

Johanka Hrebendová Bóriková 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rozprávanie o výnimočnej slovenskej ošetrovateľke Johanke Hrebendovej Bórikovej sme pred chvíľou skončili pri tom, ako ona, žena, pomáhala organizovať slovenských dobrovoľníkov bojujúcich za naše práva. Čo všetko spolu s ďalšími robila? To už Michalovi Hercegovi povedal predseda Občianskeho združenia Johanky Hrebendovej Bórikovej Pavol Vandelia.

Johanka Hrebendová Bóriková 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Občianske združenie Johanky Hrebendovej Bórikovej, ktoré vedie Pavol Vandelia, sa zaoberá historickou, osvetovou, kultúrnou, bádateľskou, environmentálnou a ochranárskou činnosťou. Jeho tohtoročná registrácia na našom ministerstve vnútra pripadla zhodou okolností na 23. Január, čo je deň sto štyridsiateho výročia od Johankinho úmrtia.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame