Čo nás živí, čo nás teší - Radostina Doganová

Čo nás živí, čo nás teší - Radostina Doganová

Výstavu s názvom Felicitas bulharskej výtvarníčky Radostiny Doganovej, ktorá už štvrťstoročie žije v Bratislave, sme predstavili nedávno. Jej osobnosť zaujala Ivetu Pospíšilovú natoľko, že sa rozhodla osloviť ju samostatne a v krátkosti predstaviť jej životný príbeh. Na úvod sa spýtala, prečo sa Radostina pred rokmi rozhodla pokračovať v akademických štúdiách v našej krajine.

Čo nás živí, čo nás teší - Radostina Doganová 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Radostina hovorí, že počas svojich návratov do rodnej krajiny prináša slovenskú rozvahu a pokojnejšiu náturu a u nás zase prejavuje svoju emotívnosť. Keď k nám prišla, prekvapil ju spôsob prípravy kávy, ktorú nazývame tureckou alebo zalievanou. V Bulharsku si tureckú pripravujú klasicky v džezve.

Bulharská akademická maliarka Radostina Doganova absolvovala stredoškolské a akademické štúdia na umeleckých školách v rodnej krajine. V Bratislave vyštudovala Vysokú školu výtvarných umení a pred dvoma rokmi tam urobila aj doktorát. Podobne ako jej mama, venuje sa aj pedagogike. Ivete Pospíšilovej odpovedala na otázku, či po tom vždy túžila alebo to bola tak trochu nevyhnutnosť.

Čo nás živí, čo nás teší - Radostina Doganová 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cez letné prázdniny sa rodina Radostiny Doganovej opäť chystá k moru na bulharské pláže, na severné pobrežie do Albeny – Balčiku. More, pri ktorom prežila detstvo a mladosť, vníma aj ako dôkaz života, večnosti a múdrosti prírody.

Autor: Iveta Pospíšilová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame