Slovenské tradície v Rakúsku

Slovenské tradície v Rakúsku

Eva Burtscher vyštudovala začiatkom 90.-tych rokov minulého storočia ruštinu a etnológiu na Pedagogickej fakulte v Nitre. Na Slovensku si vtedy plnými dúškami užívala krásny život spojený s folklórom, s výtvarným umením, naučila sa po nemecky, zbierala tlmočnícke skúsenosti a mala veľa plánov do budúcnosti. Všetko sa zmenilo v roku 1991, krátko po páde režimu, keď stretla osudového muža a odišla za ním do Rakúska. V rozhovore s Miroslavom Würflom začala svoj spletitý život rozmotávať týmito spomienkami.

Slovenské tradície v Rakúsku - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S dizajnérkou Evou Burtscher, ktorá pred piatimi rokmi vyhrala cenu „Podnikateľka roka v Štajersku“, pokračujeme v rozprávaní o inšpiráciách v starých remeslách, ručných prácach a ornamentike. Rodáčka z Nitry, ktorá v susednej spolkovej krajine pôsobí už tri desaťročia,  Miroslavovi Würflovi porozprávala, ako sa spolupráca rakúskych a slovenských remeselníkov, najmä drotárov, pretavila do praxe.

Slovenské tradície v Rakúsku - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Svoj život v Rakúsku so slovenskými tradíciami nám priblížila dizajnérka, nitrianska rodáčka Eva Burtscher. Aj jej zásluhou sa zrodila publikácia s názvom „Kaleidoskop vecí – zbierame, prehliadame a tvoríme vzory“, ktorá dokumentuje špeciálne zbierky z Dolného Rakúska a zo Slovenska. Pri tvorbe knižky začalo spolupracovať Malokarpatské osvetové stredisko v Modre s Múzeom riadu vo Wilhelmsburgu so zameraním na habánsku keramiku, aby zmapovali podobu spoločného kultúrneho dedičstva.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame