Bratia Tvarožkovci a ich dielo

Bratia Tvarožkovci a ich dielo

Tvarožkovci z Brezovej pod Bradlom naučili pred storočím Bratislavu, ako byť moderná. Aj to zaznelo na prezentácii života a diela bratov Tvarožkovcov v Bratislave. Tomáš a Juraj Tvarožkovci sa vzájomne dopĺňali – jeden architekt a druhý bankár. Vďaka nim sú v Bratislave tri významné a architektonicky zaujímavé budovy, ktoré vznikli v období prvej Československej republiky. Ich meno bude zdobiť aj fasáda jednej z bratislavských budov, a to Metropolky na Špitálskej ulici. Viac nám povie Martin Jurčo v rozhovore s Henrietou Moravčíkovou, vedúcou oddelenia architektúry z Historického ústavu SAV.

Bratia Tvarožkovci - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme o bratoch Tvarožkovcoch. Obaja síce mali korene v Štefánikovom prostredí v Brezovej pod Bradlom, no slávnymi sa stali v Bratislave. Jeden architekt, druhý finančník. V druhej polovici 20. rokov 20. storočia sa cesty bratov spojili. Mestská sporiteľňa, na ktorej čele stál Tomáš, v roku 1929 kúpila pozemok na novú centrálu. Projekt dostal na starosť predstaviteľ funkcionalistickej architektúry – Juraj Tvarožek. Bolo to možné aj vďaka spôsobu financovania, ktoré fungovalo ako družstvo – ako povedal Martinovi Jurčovi historik Ľudovít Hallon z Historického ústavu SAV.

Bratia Tvarožkovci - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pamätná tabuľa by mala byť odhalená tento rok a jej súčasťou by mala byť aj malá slávnosť na bratov Juraj a Tomáša Tvarožkovcov. Napríklad hovoriť sa bude aj o ich osude po druhej svetovej vojne.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame