Medzi chovateľmi - Prečo aj ochranárske združenia chovajú kozy či ovce?

Medzi chovateľmi - Prečo aj ochranárske združenia chovajú kozy či ovce?

V rubrike o chovateľoch chodíme za tými, ktorí chovajú rôzne druhy zvierat ako koníček, alebo aj kvôli produkcii a ich úžitku. Dnes sa vyberieme medzi bylinožravce, ktoré patrili medzi prvé zvieratá, skrotené a zdomácnené človekom. A ten sa odvtedy dobre naučil rozumieť ich významu nielen pre vlastné gazdovstvo, ale aj pre krajinu. Extenzívnou pastvou oviec a kôz zostávali v krajine pôvodné druhy a keď z pasienkov zmizli ovce a koze nahradili ich náletové dreviny a expanzívne trávy. K tradičnému hospodáreniu sa už roky vracajú ochranári. Tatiana Šušková navštívila s Tomášom Schreiberom a Filipom rovným jedno z miest,  „kde pasie“ Bratislavské regionálne a ochranárske združenie – Broz.

Medzi chovateľmi - I.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dokážu bojovať s invazívnymi rastlinami v prírode, dokážu vrátiť do krajiny nielen vzácne rastliny, ale aj hmyz a vtáky, ktoré sa z nej už dávno preťahovali na prívetivejšie miesta. Robia veľké veci, aj keď vôbec nevyzerajú ako odhodlané bojovníčky. Naopak najedené pôsobia malátne a prívetivo. Vďaka paseniu kôz a oviec vracajú ochranári z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia mnohým miestam nášho kraja pôvodný ráz. Tatiana Šušková v spoločnosti Filipa Rovného a Tomáša Schreibera zavítala medzi štvornohé „ochranárky“ do košiara na farme združenia v Podunajských Biskupiciach.

Medzi chovateľmi - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takže nielen ovce, či kozy na lúkach, ale aj kravy a iné hospodárske zvieratá nie sú len vizuálnym romantickým obrázkom pripomínajúcim tradičné podoby Slovenska, ale najmä nástrojom  ako jej vrátiť pôvodný ráz a druhovú rozmanitosť. A dnes to už nie je len záujem ochranárov, ale aj chovateľov a farmárov, ktorých sa usilujú k extenzívnemu spásaniu motivovať aj rôzne podpory, ako napríklad eko-schéma Pastevný chov.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame